Boekjaar en btw-perioden

Het boekjaar dient te worden aangemaakt wanneer u voor het eerst begint in de wizard voor Nieuwe bedrijfsdatabase, of wanneer u op een later moment een nieuwe bedrijfsdatabase aanmaakt. U kiest tevens het aantal btw-perioden. Normaal gesproken gebruikt u hetgeen wordt voorgesteld in de wizard.

Let op! Het is van belang dat u het boekjaar en de btw-perioden in Mamut Business Software controleert voor u begint met het invoeren van boekhoudkundige gegevens. U kunt dit controleren via Beheer - Instellingen - Administratie - tabblad Perioden. Hieronder vindt u meer informatie over het wijzigen van deze gegevens.

Nieuw boekjaar

Vaak is het praktisch om een nieuw boekjaar ruim op tijd aan te maken en uiterlijk voor u begint met het invoeren van informatie in het nieuwe boekjaar. Twee maanden voor het einde van het huidige boekjaar zult u een herinnering ontvangen waarin u wordt gevraagd of u een nieuw boekjaar wenst aan te maken. Wanneer u hier bevestigend op antwoord zal het systeem een boekjaar voor u aanmaken.

Zo maakt u een nieuw boekjaar aan:

1. Ga naar Beheer - Instellingen - Administratie.
  2. Klik op Nieuw op het tabblad Perioden.

3. Het systeem stelt het volgende boekjaar en aantal btw-perioden voor.
  4. Klik OK.

Het boekjaar is nu aangemaakt.

Normaal zult u de voorgestelde instellingen niet hoeven aan te passen. U kunt op Jaar, periode en btw-instellingen weergeven klikken indien u de boekings- en btw-perioden wenst te controleren.

Afwijkend boekjaar

Met afwijkend boekjaar wordt een boekjaar over 12 maanden dat afwijkt van het kalenderjaar bedoeld, zoals bijvoorbeeld van 1 april tot en met 31 maart. Dit begrip wordt ook gebruikt wanneer een boekjaar verlengd of verkort wordt door een overgang naar of van een afwijkend boekjaar (zie hieronder).

De beginmaand voor het eerste boekjaar wordt in de wizard tijdens het opzetten van een nieuwe bedrijfsdatabase ingesteld en kan worden gewijzigd tot het boekjaar in gebruik is genomen of het volgende boekjaar is aangemaakt. Hierna zal de beginmaand worden bepaald door de eindmaand van het voorgaande jaar.

U dient contact op te nemen met uw boekhouder voordat u een afwijkend boekjaar aanmaakt.

Indien u overgaat naar een afwijkend boekjaar nadat u eerder een kalenderjaar hebt gebruikt, is het toegestaan om een verkort of verlengd boekjaar in de overgang te gebruiken. Wanneer u een nieuw boekjaar aanmaakt (zoals hierboven aangegeven), kunt u de lengte van het jaar veranderen in het veld t/m. (tot en met). Nadat het boekjaar in gebruik is genomen, of het volgende boekjaar is aangemaakt, kunt u de lengte van het boekjaar niet langer op deze manier wijzigen.

Boekjaar of btw-perioden wijzigen

U kunt het boekjaar en de btw-perioden later wijzigen indien er nog geen boekingen zijn verricht in het betreffende boekjaar.

U dient de eerste en de laatste maand van uw boekjaar en het aantal btw-perioden te weten. Deze informatie is noodzakelijk voor uw instellingen. Indien u hier niet zeker van bent raden wij u aan contact met uw boekhouder op te nemen.

Let op! U kunt het boekjaar of de btw-perioden niet wijzigen zodra er journaalposten in het grootboek staan.

Zo wijzigt u het boekjaar en de btw-perioden:

1. Ga naar Beheer - Instellingen - Administratie.

2. Klik op Bewerken op het tabblad Perioden.
  3. Hier kunt u de eerste en de laatste maand van het boekjaar en het aantal btw-perioden wijzigen.

U hebt nu het boekjaar en aantal termijnen aangepast.

Meer informatie:

Openingsbalans

Over btw

Aantal btw-perioden wijzigen