Periodeafsluiting

De financiële administratie bestaat uit 13 perioden - één voor elke maand en één voor de jaarafsluiting. Om van de automatische btw-afrekening gebruik te kunnen maken, moeten de boekingsperioden achtereenvolgend afgesloten worden. U kunt een periode afsluiten wanneer alle kosten en inkomsten van deze periode geboekt zijn.

De btw wetgeving is complex, raadpleeg daarom uw accountant of boekhouder bij het verzorgen van de btw-aangiften. Bij het afsluiten van een periode wordt tevens een btw-periode afgesloten. De btw-afrekening kan op elk moment worden afgedrukt en of elektronisch worden verzonden naar Digipoort vanuit de rapportenmodule. Indien u nog niet eerder vanuit de rapportmodule de aangiften heeft verzorgd of elektronisch heeft verzonden, kunt u ervoor kiezen de btw-aangifte bij de periodeafsluiting alsnog te doen.

Als u de btw-aangiften niet elektronisch verstuurd wordt er automatisch een btw-rapport afgedrukt, wanneer u een periode afsluit.

Let op! Wanneer u een periode heeft afgesloten, hebt u niet langer de mogelijkheid om boekstukken aan te maken, te wijzigen of te verwijderen. Houd er rekening mee dat u een afgesloten periode niet zelf kunt openen.

Let op! Maak voordat u begint met de perioden - en of jaarafsluiting altijd eerst een volledige back-up vanuit uw Mamut programma.

Zo sluit u een periode af:

1. Ga naar Beheer - Administratie - Periode afsluiten.

2. Selecteer het Boekjaar en de Periode die u wenst af te sluiten. Indien de periode ook een btw-periode afsluit, wordt dit naast de periode weergegeven.
  3. Klik op Volgende.
  4. Bij het afsluiten van een periode wordt ook de btw-periode afgesloten. Ga voorafgaande aan de periodeafsluiting na of de btw-aangifte nog verzonden moet worden aan de belastingdienst.
    1. Indien de btw-aangiften van de gekozen periode nog elektronisch verzonden moet worden vanuit uw Mamut programma, dient u de optie Stuur de opgave naar Digipoort te selecteren. Let op! U dient in dit geval het certificaat PKI-overheid en het wachtwoord hiervoor te hebben geregistreerd in de administratieve instellingen.
    2. Klik op Volgende om de overige rubrieken van de btw-aangifte in te vullen en klik OK.
  5. Klik op Voltooien.

De periode is nu afgesloten.

Meer informatie:

Jaarafsluiting

Btw-periode afsluiten en rapporteren

Over btw