Administratieve instellingen: eBtw/Digipoort

eBtw

Middels de Intermediair functionaliteit kunnen de identificerende gegevens van een administratiekantoor in de bedrijfsdatabase worden vastgelegd. Hierdoor is het mogelijk voor het administratiekantoor om namens haar klanten de aangiftes omzetbelasting en intracommunautaire leveringen naar de belastingdienst te versturen.

U geeft deze instellingen voor de elektronische btw-aangifte op via Beheer - Instellingen - Administratie - Module-instellingen - eBtw/Digipoort.

Hier vult u het beconnummer en de overige contactgegevens van de intermediair in. Hierna kan op de gebruikelijke wijze de btw-aangifte worden aangemaakt.

Digipoort

SBR (Standard Business Reporting) is vanaf 1 januari 2014 het nieuwe aanleverkanaal van de Belastingdienst voor alle elektronische aangiften en rapportages vanuit externe software, zoals Mamut Business Software. Indien u direct vanuit Mamut Business Software uw aangifte elektronisch wilt verzenden moet u Digipoort gebruiken. Dit is het elektronische postkantoor van de overheid. Voor aangiften over 2014 moet u SBR gebruiken, voor aangiften betreffende 2013 (deze kunt u tot 1 februari 2014 indienen) kunt u eBtw gebruiken.

Om de elektronische aangifte in te dienen vanuit Mamut Business Software moet u een PKIoverheid-certificaat (type server) importeren en het wachtwoord invoeren. Het PKIoverheid services-certificaat moet u zelf verzorgen door deze aan te vragen bij de betreffende CSP (Certificate Service Provider). Meer informatie hierover vindt u op de website van SBR hier (externe link).

Zodra u het certificaat hebt ontvangen en lokaal hebt opgeslagen, kunt u deze hier importeren door op de knop Zoeken te klikken naast het bestandsveld. Voer vervolgens uw wachtwoord in en klik op OK.

Met de knop Status bijwerken kunt u controleren wat de status is van het rapport dat u als laatste naar Digipoort hebt verzonden.

Meer informatie:

Website van SBR (externe link)