Om Strekkoder

Strekkoder brukes hovedsaklig for å lette håndteringen av varer i handelsbedrifter. Noen bedrifter benytter strekkoder for å forenkle registrering av produktnumre, mens andre har strekkoder for hver enkelt leveranse (pakke). Noen produkter som er unike for hver enhet gjennom serienummer, produksjonsnummer eller lignende har også noen ganger strekkoder. Noen bedrifter benytter også strekkoder for å håndtere utsendelser til kunder.

Strekkodefonter

Strekkoder er kun en annen måte å presentere informasjon på enn vanlig tekst og tall. I praksis blir hver bokstav og tall byttet ut med en strek. Strekkoden kan således sees på som en font. Strekkodefonter benyttes for å omdanne tekst og tall som f. eks produktnummer eller pakkenummer til en strekkode. En strekkodeleser brukes for å lese strekkoden og omdanne den til tekst/tall.

Det finnes mange forskjellige strekkodefonter. Gjennomgående er det slik at de nyeste fontene har størst fleksibilitet og funksjonalitet. De eldste strekkodene støtter kun tall som grunnlag for strekkodene.

EAN 13 er den strekkoden som oftest brukes på produkter i Norge. For mer informasjon om strekkodefonter kan du se på Internett: http://www.barcodingfonts.com/barcode.htm

Eksempel på EAN 13 strekkodefont

Mange skriverprodusenter selger også strekkodefonter. En del skrivere har strekkodefontene inkludert i programvaren som følger skriveren. Du kan også kjøpe fonter på Internett.

Strekkodelesere

De fleste strekkodelesere kobles til tastatur-porten på PC-en. Strekkodeleseren oversetter strekkodene som leses til tekst/tall akkurat som om disse bokstavene/tallene hadde blitt oppgitt av brukeren med ett tastatur.

Utskrifter

For å skrive ut etiketter med strekkoder må du ha en etikettskriver. Typen kan du velge ut ifra ønsket kvalitet på etikettene, størrelse på etikettene etc.

Strekkoder i Mamut Business Software

Strekkoder kan benyttes for å representere Produktnummer, Serienummer, Bransjens produktnummer og Kundenummer i Mamut Business Software.

Produktnummer

Det første du må gjøre hvis du ønsker å benytte strekkoder for produktnummer i Mamut Business Software, er enten å la produktnummeret eller EAN-kodefeltet i programmet inneholde det tekstuelle innholdet av en strekkode.

For å skrive ut etiketter med strekkode må du redigere rapporten for den etiketten du ønsker å bruke. I redigeringsmodus for etiketten må fonten på produktnummeret endres til navnet på fonten for strekkoden som skal benyttes. Etter dette vil etikettene vise produktnummeret som en strekkode. Hvis EAN-nummer skal vises på etiketten isteden, må etiketten endres til at EAN-koden vises isteden for produktnummeret.

Hvis strekkode skal vises på plukkliste, må du gjøre tilsvarende redigering av plukkliste-utskriften.

Ved registrering av salg, varemottak, varetelling etc. kan du benytte en strekkodeleser isteden for tastatur for å registrere produkter.

Serienummer

I vinduene for å oppgi serienummer ved innregistrering av varer og utregistrering av varer, er det mulig å bruke strekkodeleser isteden for tastatur for å oppgi serienummer. Eventuelle etiketter for serienummer må lages individuelt, og skrives enklest ut fra Microsoft Word, eller andre tekstbehandlere.®

Kundenummer

Kundenummer kan presenteres som strekkode på interne utskrifter som plukklister, ordregrunnlag etc. Du kan også velge å benytte strekkoder på brev, DM-er og annet utsendt materiale. Bruk av strekkode på interne utskrifter kan lette arbeidet med å søke frem kunden i systemet basert på papirutskrifter, mens håndtering av ikke levert post/retur fra posten kan forenkles med strekkoder på eksterne papirer sendt til kunden.

Se også:

Rapport-/Etiketteditor