Kontoplan

En kontoplan er et register som inneholder alle kontoer som virksomheten benytter ved bokføring. En standard norsk kontoplan foreslås i Mamut Business Software, men det er mulig å velge en av de spesialtilpassede, forhåndsdefinerte kontoplaner i stedet dersom det er ønskelig. Valgt kontoplan vil bli installert i forbindelse med opprettelse av ny firmadatabase.

I kontoplanen finner du alle tilgjengelige kontoer som kan benyttes ved føring av bilag. Kontoplanen viser alle innstillingsmuligheter for hver enkelt konto, og du finner også kontoens plassering i oppstillingsplanen.

Innstillingsmuligheter i kontoplanen

Du kan blant annet foreta endringer i Oppstillingsplanen dersom du ønsker dette. Oppstillingsplanen tar utgangspunkt i kontoplanens grupperinger av kontoer og nye kontoer vil automatisk bli plassert i oppstillingsplanen ut ifra kontonummeret den har fått tildelt. Ved å klikke på knappen Endre oppstillingsplanen kan du opprette nye, slette eller endre navn på grupper og elementer, men vær oppmerksom på at endringer du gjør her vil påvirke regnskapsrapportene. Du bør med andre ord ikke foreta endringer her uten å være sikker på hva du gjør. Les mer om mulighetene i oppstillingsplanen her.

I tillegg til å gjøre endringer i oppstillingsplanen finnes det en rekke innstillinger som du kan sette for å effektivisere bilagsregistreringen. Du kan for hver konto angi om føringen skal foretas i Debet- eller Kreditfeltet (feltet du velger aktiveres automatisk når du velger kontoen). Ved å koble kontoen til en momskonto vil det bli beregnet rett mva automatisk ved bokføring på kontoen. I fanekortet Avansert kan du dessuten sette innstillinger for automatisk motkontering, automatisk generering av poster i reskontro samt håndtere ulike valutaer. Du kan lese mer om innstillingsmulighetene her.

Systemkontoer

Systemet krever en del kontoer med spesielle egenskaper.

Flere av modulene i programmet posterer bilag automatisk i regnskapets hovedbok. Systemkontoene styrer hvilke kontoer som blir benyttet ved slike posteringer. Programmet leveres ferdig oppsatt med systemkontoer tilpasset kontoplanen. Se mer om dette her.

Flere firmadatabaser

Ved hjelp av funksjonen Firmadatabasehåndtering kan du dessuten opprette kontoer i kontoplanen i mange firmadatabaser/klienter på en gang. Dette kan være spesielt nyttig dersom du har mange firmadatabaser som har like eller nesten like kontoplaner.

Hvis du har opprettet en ny konto, kan du spesifisere hvilke firmadatabaser/klienter som skal ha den nye kontoen. I tillegg til å opprette nye kontoer kan du også endre eksisterende kontoer. Les mer om Firmadatabasehåndtering her.

Se også:

Systemkontoer

Bilagsregistrering

Firmadatabasehåndtering

Avgiftsregister

Regnskapsinnstillinger: Bilagsartinnstillinger

Bankavstemming