Om budget

Budgetmodulen innehåller försäljnings-, inköps-, rörelsekostnads-, löne-, investerings- och likviditetsbudget. Den hjälper ditt företag med att fastställa dina budgetar på ett enkelt sätt. Den kommer också att ge dig den nödvändiga översikten du behöver för att fatta rätt beslut baserat på budgetar, prognoser och förväntad likviditetsutveckling.

Insamling av budgetdata

Du gör en budget med hjälp av en guide i vilken du kan välja om du vill hämta in data från tidigare faktiska räkenskaper eller från en budget från ett tidigare år. Därefter kan du procentuellt justera dessa upp eller ner som du själv vill. Vill du skapa en ny budget helt från grunden, utan att basera på tidigare räkenskaper eller budgetar, kan du även göra detta. Du kan även finjustera siffrorna när budgeten är gjord, helt ner på konto-/periodnivå.

Flexibel budgetering

Budgetmodulen har full flexibilitet med hänsyn till vad du ska budgetera med (budgetbärare). I kombination med antingen projekt eller avdelning kan du till exempel i försäljningsbudgeten budgetera på totalsummor, huvudbokskonton, säljare, kund, produkt, produktgrupp eller kundkategori.

Budgeten är uppdelad i underbudgetar, där försäljningsbudgeten är anpassad till kontoplanen för försäljningskonton. Inköps-, löne-, rörelsekostnads-, investerings- och likviditetsbudgeten är på samma sätt anpassade till den standardiserade kontoplanen. Du kan justera vilka konton som ska inkluderas i de olika underbudgetarna.

Budgetfördelning på perioder med hjälp av fördelningsnycklar

För att förenkla arbetet med att fördela budgettal på perioder, kan du i fönstret Budgetfördelning skapa fördelningsnycklar. Med dessa kan du fördela en totalsumma över 12 perioder, så att du kan anpassa dig efter dina säsongsvariationer. Fördelningsnycklarna är uppbyggda av förhållningstal, så att du kan fördela grundligt efter det bråk du vill använda. Om du vill ha en jämn fördelning över alla perioder kan du till exempel sätta ett ental i alla fält, så att summan fördelas på var månad med 1/12 av det totala budgettalet.

Egendefinierade rapporter

Under Resultat och Likviditet kan du själv definiera rapporterna på samme sätt som i huvudboken.

Grafiska visningar

Budgetmodulen har egna grafiska visningar för budgetarna. Här får du snabbt översikt på budgetarna och kan jämföra med reella siffror, samt se prognoser för resten av året baserat på den budget du har gjort. Du får även prognoser baserade på resultat så långt - och därefter på budget året ut.

Budgetinställningar

Var enskild budget har egna inställningar. Du kommer till dessa genom att klicka på Redigera i listfönstret för budgetar, eller genom att klicka på Inställningar när du är inne i budgeten. Inställningarna är även en del av guiden som leder dig igenom skapandet av nya budgetar.

Se även:

Göra en ny budget

Budgetinställningar

Budgetfördelning

Försäljningsbudget (i system utan redovisningsfunktionalitet)