Om Intrastat

Intrastat är statistiken som beskriver Sveriges varuhandel med andra EU-länder. I Sverige ansvarar Statistiska centralbyrån (SCB) för Intrastatsystemet.

Företag som bedriver EU-handel över ett visst belopp är skyldiga att lämna detaljerade uppgifter om importerade och exporterade varor till SCB. Det är därför viktigt att alla produkter som hanteras inom EU har en Intrastatkod. Dessa koder finns tillgängliga för sökningar på SCB:s hemsidor: www.intrastat.scb.se. Det är också viktigt att uppmärksamma att även om Intrastatrapportering är lagstiftad i alla EU-länder kan systemets praktiska tillämpning skilja sig från land till land.

Svenska företag som inom EU importerar eller exporterar varor över ett visst belopp är rapporteringsskyldiga. Uppgiftspliktigheten är baserad på företagets skattedeklaration och träder i kraft från och med den månad som gränsvärdet överskrids. Mer information om regler och aktuella belopp finns på Statistiska centralbyråns hemsidor.

Intrastatrapporteringen omfattar inte EU-handel med tjänster.

Mamut Business Software erbjuder en Intrastatmodul där du kan registrera verifikatrader som Intrastatuppgifter. Du kan ange Intrastatuppgifter via verifikatsregistreringen eller via Visa - Redovisning - Intrastat. Där kan du ange Intrastatuppgifter direkt genom att klicka Ny och du kan importera relevanta Intrastatrader från olika moduler (fakturor och inköp) med hjälp av en guide. Efter att du har registrerat alla relevanta uppgifter för en period, kan du skapa en Intrastatrapport som du använder som underlag för att fylla i de nödvändiga blanketterna från myndigheterna.

Förutsättningar

Verifikatsrader för varor i Mamut Business Software, som är relevanta för Intrastatregistrering, måste uppfylla vissa förutsättningar.

Intrastatkod: Om du säljer en vara till en annan EU-medlemsstat, ange varukoden i fältet Intrastatkod i produktregistret under fliken Diverse. Endast produkter med en Intrastatkod visas i produktlistan när du registrerar en uppgift för Intrastat.

Obs! Intrastatrapportering måste vara aktiverad i Intrastatinställningarna. Här kan du också aktivera Intrastatredovisningen via verifikatsregistreringen. Läs mer i Inställningar för Intrastat.

Se även:

Intrastatregistrering

Importera redovisning till Intrastatrapporten

Intrastatrapport

Inställningar för Intrastat

Statistiska centralbyrån (extern länk)