Elektronisk skattedeklaration

Programmet kan skapa XML-filer som kan användas för Elektronisk skattedeklaration via Internet.

Om du har en e-legitimation kan du lämna skattedeklarationen elektroniskt. En e-legitimation kan jämföras med en vanlig id-handling, t.ex. id-kort eller körkort. Med en e-legitimation kan du på ett säkert sätt legitimera dig och skriva under uppgifter på Internet. På www.skatteverket.se under menyn E-tjänster hittar du allt du behöver för att lämna elektronisk skattedeklaration, ansökningsblanketter, villkor och en demoversion som visar hur det går till.

Obs! Mindre företag ska redovisa moms 4 gånger om året medan arbetsgivaravgifter ska redovisas som vanligt. Detta innebär att det är nödvändigt att redovisa moms och arbetsgivaravgifter på separata rapporter. Programmet har fullt stöd för bestämmelserna. För att läsa mer om reglerna kring momsrapportering, gå till www.skatteverket.se (extern länk).

ESKD ger dig möjlighet att elektroniskt föra över din deklaration av moms och arbetsgivaravgift till skattemyndigheten. När du skriver ut en momsrapport från programmet skapas en textfil som du kan ladda upp till skattemyndigheten. Överföringen görs på www.skatteverket.se, välj logga in direkt "skattedeklaration". Detta förutsätter att du har en giltig e-legitimation. När du kommer in i programmet så väljer du den period som du vill deklarera. Du överför både filen för arbetsgivaravgift och moms. Arbetsgivaravgiftsfilen genereras när du skriver ut rapporten Skattedeklaration - arbetsgivaravgifter fr.o.m 2009 (rapporten är anpassad efter 2008 års regeländringar för momsperiodisering samt de nya reglerna för arbetsgivaravgift för 2009). Programmet kontrollerar att uppgifterna är rätt och överföringen bekräftas med e-legitimation.

För att få ut dessa filer, en för moms och en för arbetsgivaravgifter, finns det två olika alternativa sätt. Alternativ A används då du vill stänga redovisningsperioder och på så sätt få momsen omförd automatiskt i huvudboken. Alternativ B används om du inte vill stänga och därmed låsa en redovisningsperiod för vidare registrering.

Obs! Hur många momsperioder som ditt företag ska förhålla sig till är beroende av hur mycket företaget omsätter eller om du har ansökt om en annan momsredovisningsperiodisering än den som är standard. Läs mer om momsperioder samt bestämmelserna för arbetsgivaravgifter på Skatteverkets hemsida (extern länk).

Skapa filer för Elektronisk Skattedeklaration:

Alternativ A:

1. Gå till Visa - Redovisning - Stäng Redovisningsperiod. Dialogrutan för Periodavslutning visas.
  2. Välj period som ska avslutas, det vill säga den period som du ska göra momsredovisning för. Observera att om du redovisar moms kvartalsvis skapas en momsfil endast då du stänger en fullständig momsperiod (var tredje månad).
  3. Klicka Nästa.
  4. Kontrollera momsrapporten.
  5. Klicka OK.
  6. Filen lagras i klientmappen under en katalog som heter Vat, denna hittas som standard (om ditt företag har nummer 001) under: C:\Documents and Settings\All Users\Public Mamut\Mamut\Data\Client\000\CCC*\Vat\moms_2008XX**.eskd

Filen har nu skapats. Filen skickas sedan in till Skatteverket, se separat avsnitt för detta.

Observera att arbetsgivaravgiften ska redovisas som vanligt. Gå till Visa - Redovisning - Rapporter - Redovisning. Skriv ut filen Skattedeklaration - arbetsgivaravgifter fr.o.m. 2009 till Skrivare. I fönstret Period specificeras de aktuella procentsatserna. Klicka på OK för att exportera filen till C:\Documents and Settings\All Users\Public Mamut\Mamut\Data\SystemXXX\Client\000\CCC*\Vat\ag_2008XX**.eskd

Obs!

* CCC
: I ditt redovisningssystem ersätts förkortningen "CCC" med företagsdatabasnumret (klientnumret), exempelvis 001, 002, 003, och så vidare.

**XX
: När du har skapat filen ersätts "XX" i filnamnet "moms_2008XX.eskd" med redovisningsperiodens nummer.

Alternativ B:

1. Gå till Visa - Redovisning - Rapporter - Redovisning.
  2. Välj Skattedeklaration >=2008.
  3. Välj under Skicka till att skriva ut till Skrivare.
  4. Kontrollera momsrapporten.
  5. Klicka OK.
  6. Filen sparas här: C:\Documents and Settings\All Users\Public Mamut\Mamut\Data\Client\000\CCC*\Vat\moms_2008XX**.eskd

Filen har nu skapats. Filen skickas sedan in till Skattemyndigheten, se separat avsnitt för detta.

Obs!

* CCC
: I ditt redovisningssystem ersätts förkortningen "CCC" med företagsdatabasnumret (klientnumret), exempelvis 001, 002, 003, och så vidare.

**XX
: När du har skapat filen ersätts "XX" i filnamnet "moms_2008XX.eskd" med redovisningsperiodens nummer.

Vid allmänna frågor, t. ex. om vilka regler som gäller eller vilken blankett du ska använda eller om du har tekniska problem eller har frågor som rör webbplatsen, kan du vända dig till Skatteverkets Servicejour. Du kan använda dig av ett frågeformulär för att skicka e-post till Servicejouren. Frågeformuläret ligger på Skatteverket hemsida under elektronisk skattedeklaration.

Se även:

Skicka deklarationsfiler till Skatteverket

Skatteverkets hemsida (extern länk)