Om verifikatmallar

I företag av en viss storlek kommer det som regel att registreras flera likadana verifikat, med små variationer. En verifikatsmall låter dig skriva in denna varierande information och skapa ett eller flera verifikat efter den angivna mallen. Typiska exempel är bokföring av återkommande fakturor, periodisering av hyra eller avskrivning på investeringar.

Funktionen aktiveras i användarinställningar för verifikatsregistrering, och visar en egen rullgardinsmeny med tillgängliga verifikatsmallar i modulen för Verifikatsregistrering.

Så skapar du ett verifikat:

1. Skapa ett nytt verifikat på vanligt sätt, där du anger verifikationstyp, datum och period för verifikatet. Läs mer om verifikatregistrering här.

2. Välj önskad Verifikatsmall och tryck [Enter].

3. Välj eller skriv in värden som krävs i verifikatsmallen.

4. Ska du registrera flera verifikat med samma mall, där alla ska ha samma värde (till exempel flera ingående fakturor från samma leverantör) kan du markera Standard. Värdena kommer då att föreslås nästa gång verifikatsmallen används.

5. Klicka på OK.

Ett eller flera verifikat skapas nu med dessa värden, enligt den verifikatsmall du använder.

Snabbfunktioner för verifikatsregistrering med hjälp av verktygsfältet för verifikationsrad

Du kan också aktivera verktygsfältet för verifikatsmallar, vilket ger dig specifika knappar i fönstret för verifikatsregistreringar, i tillägg till eller istället för rullgardinsmenyn. Dessa knappar fungerar som genvägar till olika verifikatsmallar. Verifikatsregistreringen blir då något förändrad. Många använder denna funktion för de verifikat de använder oftast.

Du kan läsa mer här om hur du aktiverar verktygsfältet för verifikatsmallar.

Se även:

Inställningar för verifikatsmallar

Användarinställningar för verifikatsregistrering

Periodisering av verifikatsmallar

Verktygsfältet för verifikatsmallar