Redovisningsinställningar: Inställningar för Intrastat

Vissa företag med omfattande EU-handel är skyldiga att redovisa Intrastat på alla varutransaktioner (Införsel och utförsel) inom EU. För att kunna göra det, måste du aktivera Intrastatinställningarna i Mamut Business Software.

Du kan skriva ut underlag för Intrastat och sedan fylla i blanketten som ska redovisas till Statistiska centralbyrån.

Intrastatredovisning: Du måste välja vilken typ du ska redovisa i rullgardinsmenyn för att ha tillgång att registrera intrastatinformation: Införsel, Utförsel eller Införsel och utförsel. Om du till exempel både gör inköp och fakturerar inom EU, välj både Införsel och Utförsel. Bara det valda alternativet kommer att vara tillgängligt i rullgardinsmenyn Status i fönstret för Intrastatregistreringen.
Standardinställningen är Ingen. Detta betyder att ditt företag inte behöver göra Intrastatregistreringar.

Verifikatsregistrering: Genom att markera rutan får du automatiskt tillgång till fönstret för intrastatregistrering direkt via verifikatsregistreringen, för verifikat som har momskod för EU-handel.

Alla produkter som ingår i EU-handel måste ha en Intrastatkod, mer information om varukoder finns på SCB:s hemsidor www.scb.se. Du kan registrera Intrastatkoder i produktregistret under fliken Diverse eller direkt i Intrastatregistrering.

Det finns också olika transaktionstyper i Grundinställningar som man kan välja vid registrering av Intrastat.

Se även:

Om Intrastat

Intrastatuppföljning

Intrastatregistrering

Utskrift av Intrastatrapport

Fliken Diverse i Produktregistret

Grundinställningar