Cashflow

Met behulp van de functionaliteit Cashflow verkrijgt u inzicht in toekomstige liquiditeit gebaseerd op reeds geregistreerde informatie. De functionaliteit is speciaal ontwikkeld voor bedrijven met hoge liquiditeiten, d.w.z. net gestarte bedrijven of kapitaalintensieve ondernemingen/branches.

Het weergeven van de cashflow geeft een overzicht van de financiële situatie, gebaseerd op inkomende en uitgaande betalingen in het programma. De cashflow wordt berekend aan de hand van het saldo van de verschillende rekeningen van bank en kas in het grootboek, verwachte debiteuren- en crediteurenbetalingen, en overige betalingen. De sommen worden in een weekoverzicht gepresenteerd voor de weken die u zelf selecteert. U kunt naderhand nog veranderingen aanbrengen in het schema.

Om de transacties van bank en kas te kunnen weergeven in de lijst van rekeningen, bij het berekenen van het liquide saldo, dienen deze geregistreerd te zijn als Bank/Kas in het rekeningenoverzicht. U kunt tevens naar wens andere rekeningen invoeren, zoals kassakrediet.

Zo selecteert u de rekeningen in het rekeningschema:

1. Ga naar Beheer - Administratie - Rekeningschema.
  2. Klik op Lijst.
  3. Zoek de rekening op die u aan de cashflow wenst toe te voegen en klik OK.
  4. Selecteer het tabblad Geavanceerd.
  5. Selecteer de optie Bank/Kas.
  6. Sla de wijziging op en sluit het rekeningschema.

De rekening wordt vanaf nu meegenomen in de berekening van de cashflow. Herhaal de procedure voor alle rekeningen die u mee wenst te nemen in de berekening.

De wizard zal zowel debiteuren- als crediteurentransacties openen, indien deze zijn geselecteerd voor het meenemen in de berekening van de cashflow. Posten als Bestreden eis staan ook in de lijst, maar worden niet automatisch meegenomen. Indien er meerdere transacties aan een MatchID zijn gekoppeld, zullen deze gegroepeerd worden. Het is mogelijk de betalingsdatum handmatig te veranderen, als u weet dat er veranderingen hebben plaatsgevonden.

In het venster kunt u kiezen of de cashflow in een Rapport overzicht (bedragen) of een Grafisch overzicht weergegeven wordt. Kiest u voor een grafisch overzicht, kunt u daarnaast ook kiezen voor een overzicht per week of per dag, zuilen of 2D lijnen. U kunt tevens aangeven of u een vergelijking met de getallen van vorig jaar wilt zien.

Wizard voor de berekening van cashflow:

1. Ga naar Beheer - Administratie - Grootboek - Cashflow.
  2. Klik op Wizard.

3. Kies de Periode, waarvoor u de cashflow wilt zien, in de afrollijst. Vul een bedrag in bij Aanpassing als er wijzigingen zijn die u wilt meenemen in de cashflow. Klik op Volgende.
  4. In het venster Debiteurenbetalingen kunt u nieuwe transacties invoeren, bewerken of verwijderen. U kunt selecties van transacties verwijderen die niet meegerekend dienen te worden in de cashflow, of transacties selecteren die wel meegenomen moeten worden in de berekening. Klik op Volgende.
  5. In het venster Ontvangen betalingen van anderen kunt u andere soorten betalingen, die in de nabije toekomst zullen plaatsvinden, invoeren. Voer eventueel Aanpassingen in. Klik op Volgende.
  6. In het venster Crediteurenbetalingen kunt u nieuwe transacties invoeren, bewerken of verwijderen. U kunt selecties van transacties verwijderen die niet meegerekend dienen te worden in de cashflow, of transacties selecteren die wel meegenomen moeten worden in de berekening. Klik op Volgende.
  7. In het venster Betalingen aan anderen kunt u andere soorten betalingen, die in de nabije toekomst zullen plaatsvinden, zoals salaris en inkopen, invoeren. Houd er rekening mee dat de transacties niet gespecificeerd zullen zijn bij het afdrukken van het rapport. Voer eventueel Aanpassingen in en klik op Volgende.
  8. Klik op Voltooien om de veranderingen op te slaan voor de berekening van de cashflow.

U ziet nu de cashflow gebaseerd op de instellingen en aanpassingen die u hebt ingevoerd.

De cashflow wordt automatisch berekend op de betreffende dag, gebaseerd op de debiteuren- en crediteurentransacties en het liquide saldo. U hoeft niet de gehele wizard te doorlopen als u geen verandering wilt aanbrengen. In plaats van de wizard kunt u ook de knoppen aan de rechterzijde van het venster gebruiken: Huidige liquide saldo, Debiteurenbetalingen, Andere ontvangen betalingen, Crediteurenbetalingen en Andere betalingen. Deze knoppen zijn alleen beschikbaar wanneer u Rapport overzicht hebt gekozen bovenaan het venster.

Tip! Wij raden u aan om de gebruikersrechten voor deze functionaliteit instelt voor het bewerken van selecties voor de verwachte cashflow, zodat alleen de boekhoudkundige verantwoordelijke veranderingen kan aanbrengen.

Meer informatie:

Grootboek

Rekeningschema

Over gebruikersrechten