Wizard voor jaarafsluiting

Zo start u de wizard voor jaarafsluiting:

1. Ga naar Beheer - Administratie - Jaarafsluiting.
  2. Selecteer het jaar dat u wenst af te sluiten en klik Volgende.

3. Klik Volgende om de analyse van het boekjaar te starten.

4. Zodra de controle is uitgevoerd, krijgt u mogelijk een lijst met perioden die moeten worden afgesloten, en eventuele andere handelingen die moeten worden uitgevoerd voordat de jaarafsluiting kan worden voltooid. Lees meer in Fouten opsporen in de jaarafsluiting.

U kunt winst en verlies direct in deze wizard toewijzen. Klik Toewijzen om een boekstuksjabloon te openen waarmee u deze toewijzing direct kunt verrichten. U kunt bestaande grootboekrekeningen selecteren of nieuwe grootboekrekeningen voor de toewijzing aanmaken. Raadpleeg uw boekhouder voor informatie over de te gebruiken grootboekrekening.

Klik Afdrukken in dit venster om deze lijst af te drukken. Klik Fouten opsporen in de jaarafsluiting voor meer informatie over het oplossen van deze punten.

Klik op Annuleren in de wizard om de genoemde punten op te lossen, en start de wizard opnieuw zodra u hiermee klaar bent.

5. Klik op Volgende om een back-up van uw gegevens te maken.

6. Klik op Voltooien om het boekjaar af te sluiten en om een openingsbalans voor het volgende jaar aan te maken.
    Let op! In dit venster ziet u waar de rapporten Transactiejournaal (automatische overboeking) en Factuurjournaal automatisch als PDF-bestand zijn opgeslagen indien u deze rapporten niet hebt afgedrukt voor u de wizard Jaarafsluiting hebt uitgevoerd.
  7. Hierna zal een venster verschijnen met de melding dat het boekjaar is afgesloten. Klik op OK.

Tip! Voor het afstemmen van het grootboek en debiteuren/crediteuren per het einde van het jaar kunt u de rapporten (Saldi-)balans, Crediteuren, openstaande posten voor grootboek en Debiteuren, openstaande posten voor grootboek afdrukken. Kies periode 1 t/m 13 voor het betreffende boekjaar voor alle rapporten. U vindt de rapporten in de rapportenmodule bij Administratie en Debiteuren/Crediteuren.

JAARAFSLUITING EXPORTEREN
Zodra u klaar bent met de procedures voor de jaarafsluiting in het programma, kunt u de (Saldi-)balans grootboek, export afdrukken voor verdere analyse door uw accountant.

Meer informatie:

Jaarafsluiting

Fouten opsporen in de jaarafsluiting