Zo verplaatst u: Server

Het is mogelijk om het programma en de database te verplaatsen, bijvoorbeeld van een oude, naar een nieuwe computer of server. Houd er rekening mee dat de enige manier om de database te verplaatsen, is door een back-up te maken. Het is niet mogelijk de programmabestanden van Mamut Business Software te verplaatsen. U dient het programma op de nieuwe computer te installeren. De procedure is afhankelijk van het installatietype.

Let op! Alle gebruikers dienen te zijn uitgelogd voor u onderstaande procedure begint.

Zo verplaatst u Mamut Business Software en de database naar een andere server:

1. Verplaats de documentlocatie.
    Meer informatie vindt u in De documentlocatie verplaatsen.
  2. Ga naar Help - Info - Beheer licentiegegevens - Geïnstalleerde machines. Selecteer Non-actief naast de computernaam die u niet langer wenst te gebruiken, en klik op OK. Sluit de vensters.
    Let op!
    Sluit Mamut Business Software niet af, maar ga direct door naar stap 3.
  3. Maak een standaardback-up via Bestand - Back-up - Back-up maken.
    Meer informatie vindt u in Back-up maken. Zorg ervoor dat u de back-up op een locatie opslaat waar de nieuwe server toegang tot heeft, of van waaruit u deze eenvoudig op bijvoorbeeld een usb-stick kunt zetten.
  4. Installeer de programmabestanden van Mamut Business Software op de nieuwe computer.
    Meer informatie vindt u in Over de installatie.

Let op! Indien u een versie installeert die nieuwer is dan de huidige versie, zal de database automatisch worden geüpdatet. Wij raden u aan altijd de nieuwste versie te gebruiken.

5. Start Mamut Business Software. De wizard voor de eerste keer opstarten wordt geopend.
  6. Kies Back-up terugzetten in de eerste stap van de wizard en klik Volgende.
    De wizard voor de eerste opstart wordt nu gesloten en de wizard voor het terugzetten van een back-up wordt geopend.
  7. Selecteer Externe back-up en gebruik de knop om naar de locatie van de back-up te bladeren.
    Indien u uw back-up met een wachtwoord hebt beveiligd, zult u bij het selecteren van de back-up worden gevraagd om dit wachtwoord in te voeren.
  8. Klik vervolgens op Volgende en daarna nogmaals op Volgende.
  9. Selecteer Ik heb de bovenstaande waarschuwing gelezen en begrepen en klik op Volgende.
    De back-up wordt nu teruggezet en zodra dit is voltooid ziet u een venster met informatie hierover.
  10. Klik op Voltooien om MDataTools te sluiten.

De procedure is voltooid en u kunt Mamut op de nieuwe server opstarten.

Aangezien de database is verplaatst, zullen de client/werkstations geen koppeling kunnen maken. Volg onderstaande procedure om ervoor te zorgen dat deze koppeling opnieuw tot stand wordt gebracht.

Zo koppelt u een client/werkstation aan een database:

1. Verwijder de mamut.ini van de client/het werkstation. Standaard vindt u deze op de volgende locatie:
    Windows 7® of nieuwer: C:\Gebruikers\Openbaar\Public Mamut\Mamut (C:\Users\Public\ Public Mamut\Mamut).
  2. Start Mamut Business Software op.
  3. Selecteer Verbind mij met een bestaande installatie van meerdere gebruikers in de wizard.
  4. Klik op Kies databaseserver om te zien aan welke databaseserver u zich koppelt. In dit venster kunt u ook testen of u toegang krijgt tot de server.
  5. Klik op Volgende.
  6. Selecteer de database en klik op Volgende.
    Indien er meerdere databases op de server staan, krijgt u een lijst van alle bestaande databases te zien.
  7. Meld u aan met de gebruikersnaam en het wachtwoord die u van de systeembeheerder heeft ontvangen en klik op OK.
  8. Herhaal deze stappen voor alle client/werkstations.

U hebt nu de koppeling met de database opnieuw tot stand gebracht.

Meer informatie:

Over de programmainstallatie

De documentlocatie verplaatsen

Zo verplaatst u: Client/Werkstation

Zo verplaatst u: Één gebruiker

Back-up maken

Back-up terugzetten