Rekeninginformatie

Het venster Rekeninginformatie is een standaardvenster dat overal in het programma gebruikt wordt om rekeninggegevens in te voeren. Naast de informatie over het rekeningnummer en de bank kunt u ook gegevens over de rekeninghouder, naam en adres invoeren. In een aantal landen is het mogelijk om rekeningen te identificeren aan de hand van unieke rekeningnummers, maar in andere landen is dat niet mogelijk.

De rekeninginformatie van uw bedrijf voert u in bij de bedrijfsgegevens (Beheer - Instellingen - Bedrijf - Bedrijfsinstellingen - Bedrijfsgegevens).

De rekeninginformatie van uw relaties voert u in de relatiekaart in, op het tabblad Overige info.

Om fouten te vermijden bij het intoetsen van IBAN en bankrekeningnummer, kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van een opmaakcontrole bij nummers. De controle kan geactiveerd worden bij Nummercontrole. Deze knop vindt u via Beheer - Instellingen - Bedrijf - Bedrijfsinstellingen - Bedrijfsgegevens.

Land: Selecteer het land waar de rekening is geregistreerd uit de afrollijst. Bepaalde velden en veldnamen worden alleen voor bepaalde landen getoond.

Let op! U dient op OK te klikken om de informatie die u hebt ingevoerd op te slaan, voordat u het Land wijzigt.

Het tabblad Rekening

Bankrekeningnummer: Hier voert u het bankrekeningnummer in. Het rekeningnummer is het enige veld dat ingevuld moet worden om rekeningen in het programma te kunnen gebruiken.

Type: Geef aan om wat voor type rekening het gaat.

IBAN: Het IBAN-nummer kan hier ingevoerd worden. IBAN is een internationaal bankrekeningnummer dat gebruikt wordt bij internationale overschrijvingen. Meer informatie hierover is beschikbaar op de website www.ibanbic.nl(externe link).

Swift/BIC: Swift is het elektronische systeem dat wereldwijd voor geldtransacties gebruikt wordt. De meeste banken en andere financiële instellingen zijn lid van Swift. Elke bank die lid is, krijgt een Swift-adres dat uit 8 of 11 tekens bestaat. Dit is een unieke code en bevat de naam en het adres van de bank en de interne bankcodes van de verschillende landen. Swift is hetzelfde als BIC (Bank International Code), maar BIC bevat 3 extra cijfers.

Valuta: Hier voert u gegevens in over de te gebruiken valuta voor de rekening. Het veld wordt uitsluitend als informatieveld gebruikt.

Sort Code/Bankrekeningnr.: Sort-Code is een code van 6 cijfers die gebruikt wordt voor betalingen naar o.a. het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het nummer geeft aan welke bank het bedrag zal ontvangen, zodat de transacties elektronisch verwerkt kunnen worden. Het veld gebruikt u om een bankfiliaal te identificeren. Een aantal landen hebben eigen codes voor deze mogelijkheid. In Nederland wordt het begrip Bankcode door een aantal banken gebruikt. Voorbeelden van andere landen:

Duitsland en Oostenrijk: Bankleitzahlenverzeichnis (BLZ)
USA: FedWire (FW), Chips (CH) of Chips (CP)
Canada: Clearing code
Zwitserland: Swiss clearing no.

Het tabblad Bankgegevens

Naam bank: Hier voert u de naam van de bank in. Deze informatie is bedoeld voor intern gebruik.

Adres: Indien gewenst kan hier het adres van de bank ingevoerd worden. De informatie is bedoeld voor intern gebruik.

Eigenaar: De naam van de rekeninghouder. Dit veld is niet verplicht.

Klantnummer: Hier voert u het klantnummer bij de bank in.

Adres: Hier kunt u - indien gewenst - het adres van de rekeninghouder invoeren.

Bijwerken: Deze knop wordt beschikbaar wanneer bestaande gegevens van een relatie worden bijgewerkt. Wanneer het adres van de relatie in de relatiekaart is gewijzigd en u wenst dit tevens in de bankgegevens aan te passen, kunt u op deze knop klikken. De gegevens worden dan automatisch bijgewerkt.

Relatiebeheer

Bedrijfsinstellingen - Bedrijfsgegevens

Adres, gedetailleerd