Btw-codes bewerken

Het bewerken van btw-codes is in grote mate gelimiteerd wat betreft het bewerken en dupliceren van bestaande btw-codes. De meeste instellingen in de btw-codes kunnen niet worden gewijzigd, echter, de btw-codes zullen de meest gebruikelijke doeleinden dekken.

U bewerkt een btw-code door naar het btw-register te gaan, de betreffende btw-code te selecteren en op de knop Bewerken te klikken.

Indien u een btw-code wenst te dupliceren, selecteert u de btw-code en klikt u op de knop Nieuw.

Hoofdvenster

Btw-code: Geeft de plaats in de lijst aan. Door deze te veranderen, kunt u de volgorde aanpassen bij keuzes in andere modules. Op deze manier is het gemakkelijker die btw-codes die u het meest gebruikt, snel te vinden. Via de afrollijst aan de rechterzijde bepaalt u welk vak op de btw-aangifte voor deze btw-code geldt.

Omschrijving: Kan gewijzigd worden als u een nadere beschrijving wilt geven van de code.

Daarnaast kunt u zien waar de codes gebruikt worden:

Weergeven in Administratie.: In hoeverre de code als keuzemogelijkheid verschijnt in inboeken..

Weergeven in Artikel: In hoeverre de code aan een artikel kan worden gekoppeld.

Weergeven in Order/factuur: In hoeverre de code gebruikt moet kunnen worden in de order/factuur-module.

Weergeven in Inkoop: In hoeverre de code gebruikt moet kunnen worden in de inkoopmodule.

Tabblad Btw

De drie bovenste opties (Geen), Btw en Export geven aan welke btw-verwerking de btw-code omvat.

Percentage: Geeft het percentage aan voor het berekenen van de btw.

Functionaliteit: Kan Invoer en Uitvoer zijn. Verkoop is uitvoer en Inkoop is invoer.

Standaard verkooprekening: Zal altijd op de creditzijde geboekt worden bij het factureren van artikelen met deze btw-code. Een uitzondering is wanneer er een speciale verkooprekening is ingesteld voor dit artikel.

Standaard kostenrekening: Zal altijd op de debetzijde geboekt worden bij het inboeken van inkopen met deze btw-code. De rekening kan gewijzigd worden bij het inboeken van een inkoop indien u de functionaliteit voor logistiek hebt. Er bestaat ook een individuele instelling per artikel die de standaard kostenrekening overschrijft.

Btw-rekening: Is de rekening waarop het btw-bedrag in de balans wordt geboekt.

Btw-verhoudingsgetal: Wordt gebruikt door bedrijven met gedeeltelijk belastingvrije en gedeeltelijk belastingplichtige bedrijfsvoering. Bij een gezamenlijke inkoop wordt aangegeven welk gedeelte van de artikelprijs in de btw-berekening wordt meegenomen. Voor Nederlandse bedrijven is deze functionaliteit niet van toepassing.

Op omzetrapport weergeven: Geldt voor versies zonder administratie, waar u wel een btw-opdracht kan uitvoeren. Hier selecteert u welke code geldt in de opdracht.

Tabblad Buitenland

Buitenland: Voor btw-codes waar btw berekend dient te worden bij de import van goederen en diensten uit het buitenland.

Aftrekgerechtigd/Niet aftrekgerechtigd: Als u recht hebt op belastingaftrek voor diensten uit het buitenland, geeft u dat hier aan. Meer informatie vindt u in Btw op internationale goederen en diensten.

Rekening voor berekende btw: De rekening waarop het btw-bedrag in de balans wordt geboekt.

Basisrekening 1: De rekening die als basis fungeert voor de berekening.

Basisrekening 2: De rekening die als basis fungeert voor de balans.

Tip! Bedragen die op een rekening worden geregistreerd waarbij de btw-code als Dienst, buitenland is aangemerkt, zal altijd het nettobedrag worden geregistreerd. Dit geldt ook wanneer de optie Bedragen excl. btw invoeren niet is geselecteerd in de gebruikersinstellingen voor inboeken.

Meer informatie:

Btw-register

Boekjaar en btw-perioden