Administratieve instellingen: Instellingen dagboeken

De module Administratie wordt standaard opgezet met een aantal verschillende Dagboeken. Alle transacties die in het grootboek ingeboekt worden, moeten op één van deze dagboeken geboekt worden of op een dagboek dat u zelf hebt aangemaakt. Dat zorgt voor orde in de financiële administratie, zowel bij het inboeken als later bij het analyseren van de financiële cijfers.

Alle instellingen voor deze dagboeken worden in dit venster aangegeven. Met behulp van de instellingen voor ieder dagboek kunt u verschillende eigenschappen voor het dagboek definiëren en eisen of beperkingen aangeven voor het gebruik van het dagboek.

Klik op Nieuw om een nieuw dagboek aan te maken, of selecteer een dagboek en klik op Bewerken om een bestaand dagboek te bewerken.

Functionaliteiten

Hier geeft u aan welke functionaliteiten aan het dagboek moeten worden gekoppeld.

Betalingsdagboek: Selecteer deze optie indien het dagboek gebruikt zal worden in verband met debiteuren- of crediteurentransacties, ongeacht of deze betalingen of crediteringen betrekking hebben op eerder geregistreerde facturen. Bij het boeken op een klant of leverancier zal het systeem eerst naar openstaande posten in de debiteuren- of crediteurenadministratie zoeken.

Creditnotadagboek: Indien u deze optie selecteert, zal het boeken in de debiteuren- of crediteurenadministratie gemarkeerd worden als creditnota.

Niet in inboekmodule weergeven: Selecteer deze optie voor dagboeken waarvan u wilt dat deze alleen bij automatische transacties gebruikt worden.

Verplicht

Hier stelt u verplichtingen in waaraan boekstukken moeten voldoen voordat deze in het grootboek kunnen worden verwerkt.

Debiteurenrekeningen: Selecteer deze optie indien het dagboek alleen gebruikt moet worden bij debiteurentransacties.

Crediteurenrekeningen: Selecteer deze optie indien het dagboek alleen gebruikt moet worden bij crediteurentransacties.

De boeking moet de volgende rekening(en) bevatten: Geef aan welke grootboekrekeningen verplicht zijn bij het gebruik van dit dagboek. Klik op Nieuw om een nieuwe grootboekrekening toe te voegen, of op Verwijderen om een bestaande grootboekrekening uit de lijst te verwijderen.

Restricties

Hier stelt u beperkingen in waaraan de boekstukken moeten voldoen voordat deze in het grootboek kunnen worden verwerkt.

Vereist is het gebruik van debiteurenrekeningen: Selecteer deze optie indien het dagboek niet gebruikt mag worden bij debiteurentransacties.

Vereist is het gebruik van crediteurenrekeningen: Selecteer deze optie indien het dagboek niet gebruikt mag worden bij crediteurentransacties.

Kas-/bankrekeningen: Indien u deze optie selecteert is het niet mogelijk om boekingen op dit dagboek uit te voeren op grootboekrekeningen die als kas-/bankrekening zijn aangemerkt.

Meerdere kas-/bankrekeningen: Selecteer deze optie indien het niet mogelijk mag zijn om meerdere kas-/bankrekeningen te gebruiken op boekingen in dit dagboek.

Geblokkeerde/toegestane grootboekrekeningen: In de lijst aan de rechterkant kunt u aangeven welke grootboekrekeningen geblokkeerd of toegestaan zijn voor gebruik in dit dagboek. Dit stuurt u aan middels de selectie bovenin. Selecteer de gewenste optie en klik op Nieuw om een nieuwe grootboekrekening toe te voegen, of op Verwijderen om een bestaande grootboekrekening uit de lijst te verwijderen.

Meer informatie:

Dagboeken

Administratieve instellingen

Boekstuknummering