Føring av bilag med mva. i periode 13

I Mamut Business Software er det slik at føringer med mva. som gjøres i periode 1-12 automatisk blir behandlet ved avslutning av mva-terminene. Periode 13 brukes for å gjøre årsoppgjørsdisposisjoner og korreksjoner. Siden denne perioden ikke er knyttet til en mva-termin, må alle mva-kontoer som brukes i periode 13, manuelt gjøres opp mot konto 2750 (oppgjørskonto for mva). Saldo på denne kontoen overføres som inngående saldo til nytt år ved årsavslutning.

Det er altså mulig å bruke mva-føringer i periode 13, men du må da huske å gjøre opp merverdiavgiften manuelt mot oppgjørskonto for mva slik at inngående saldo i neste regnskapsår blir riktig. Du vil heller ikke få tatt årsavslutning dersom det finnes saldo på mva-kontoene.

Eksempel på føring av kundefordring med mva i periode 13

Konto

Beskrivelse

Debet

Kredit

1510

Kundefordringer

125

3010

Salgsinntekter

100

2710

Utgående, høy mva

25

Bilaget for å gjøre opp konto 2710 kan da se slik ut

Konto

Beskrivelse

Debet

Kredit

2710

Utgående, høy mva

25

2750

Oppgjørskonto mva

25

Dersom du tidligere har overført Midlertidig inngående saldo, kan du velge å gjøre dette på nytt for å oppdatere saldoene i det nye regnskapåret. Les mer om dette i Overfør midlertidig 'Inngående Saldo'.

Merk! Dersom det finnes inngående saldo på mva-kontoene i nytt år, vil du få opp en feilmelding når du prøver å avslutte første mva-termin. Les mer om dette i Avslutning og rapportering av mva-terminer.

Se også:

Om merverdiavgift

Vanlige årsaker til differanse i avgiftsoppgaven

Avslutning og rapportering av mva-terminer