Om kredittgrenser og kredittsperrer

Ønsker du å opprette regler for hvilken kreditt du vil gi spesielle kunder kan du benytte kredittgrenser og kredittsperrer.

Selve beløpsgrensen settes på kontaktkortet, under fanekortet Innstillinger. Klikk på knappen Kunde, og velg fanekortet Reskontro i vinduet Innstillinger for (...). I feltet Kundekreditt velger du beløpsgrensen som skal gjelde for den aktuelle kunden. Det finnes også felt for kredittgrenser og sperrer i innstillingene for leverandør.

Tips! Merker du av for Kredittsperre vil beløpsgrensen være irrelevant. Sperre betyr at kunden ikke skal ha kreditt.

Som standard fungerer kredittgrensene/kredittsperrene slik for brukere som ikke er superbrukere

Kredittgrensen som er angitt sjekkes mot utestående beløp i kundereskontro. Ubehandlede ordrer som allerede ligger inne blir ikke medregnet.

Ved opprettelse av ny salgsordre, fakturering av salgsordre eller varelevering vil brukeren få opp en melding om at kunden har overskredet kredittgrensen, eller om at kunden har kredittsperre. Det vil ikke være mulig for brukeren å fullføre operasjonen.

Tilgangskontroll for bruk av kredittsperrer og kredittgrenser

Det finnes tilgangskontroll for disse funksjonene, slik at systemadministrator ved hjelp av tilgangsmaler kan bestemme om enkelte brukere skal kunne overstyre kredittbegrensningene som er satt.

Under Tilbud/ordre/faktura i Administrasjon av tilgangsmaler finner du følgende tilgangskontroll:

Opprette salgsordre på kunder som har kredittsperre eller overskredet kredittgrensen: Dette gjør det mulig for brukere med denne tilgangskontrollen aktivert å opprette salgsordre selv om kunden har kredittsperre, eller overskredet kredittgrensen. Brukeren vil da få en advarsel om at kunden har overskredet kredittgrensen, eller har kredittsperre, men kan likevel velge å opprette ordren.

Merk! Det vil likevel ikke være mulig å levere produktene, eller fakturere ordren. For å få levert/fakturert, må kundens utestående være lavere enn kredittgrensen. Du må altså endre kredittgrensen/ fjerne kredittsperren, eller redusere kundereskontro for å få levert produktene og fakturert ordren.

Spesielt for enbrukerinstallasjoner/superbrukere

Er du angitt som Superbruker i brukerinnstillingene vil funksjonen som tillater å opprette salgsordre være aktiv. Du vil altså kunne opprette salgsordre på tross av kredittgrenser/sperrer. I en enbruker-installasjon vil den ene brukeren normalt være superbruker. Funksjonene for kredittgrense/-sperre fungerer av den grunn annerledes for enbrukere.

Ønsker du å ha hindre deg selv som enbruker/superbruker i å opprette salgsordre på samme måte som beskrevet ovenfor må du opprette en egen bruker som du knytter til en tilgangsmal.

Tips! Du kan søke etter kunder som har kredittsperrer: I kontaktoppfølging klikker du på Søk-ikonet på verktøylinjen. Klikk på Flere kriterier, og merk av for Kunder med kredittsperre på fanekortet Utvidet. Du kan også skrive ut for eksempel en Kontaktliste. I utvalgsvinduet for rapporten kan du merke av for at rapporten skal vise Kunder med kredittsperre på fanekortet Utvidet.

Se også:

Kontaktoppfølging Fanekort: Innstillinger

Veiviser for administrasjon av tilgangsmaler

Om Tilgangskontroll