Överför preliminär ingående balans

Överför preliminär ingående balans används under tidsperioden efter att man har påbörjat ett nytt räkenskapsår innan det föregående är avslutat och slutgiltigt balans överförs.

Genom att överföra ett preliminär ingående balans får du under denna tidsperiod bättre förutsättningar för att värdera företagets balansposter.

Vid årsavslut av föregående år kommer slutligen Ingående balans att skrivas över den nuvarande så att balansrapporten återger ett korrekt förhållande.

Obs! Innan du kan överföra en preliminär ingående balans måste du skapa det nya räkenskapsåret. Du får en påminnelse om detta i god tid och systemet leder dig genom en guide för att skapa ett nytt räkenskapsår. Du kan även skapa ett nytt räkenskapsår genom att gå till Visa - Inställningar - Redovisning och klicka Ny. Läs mer om att skapa ett nytt räkenskapsår i Nytt räkenskapsår.

Så överförs preliminär Ingående balans:

1. Välj Visa, peka på Redovisning och klicka på Överför preliminär ingående balans.
  2. Välj vilka två räkenskapsår preliminärt ingående saldo ska överföras från och till. Du kan även markera om du vill generera ingående balans för konto, projekt och avdelning. Utan markering blir balansen genererad per konto.
  3. Klicka OK. Ett verifikat skapas för det nya räkenskapsåret med verifikattyp Ingående balans som innehåller alla balanskonton.
  4. Ta eventuellt ut en balansrapport för det nya året för att verifiera att balansen är uppdaterad. Upprepa proceduren varje gång du ändrar balansen för det gamla året. Samma verifikat skrivas över med uppdaterat balans.

Den preliminära ingående balansen är nu överförd.

Se även:

Årsavslut

Hur skapas ett nytt räkenskapsår?

Detaljerat årsavslutshäfte i pdf-format (extern länk)