Information om licens

Vad är en licens?

När du köper ett datorprogram köper du rätten att installera och använda programmet för så många användare som du har köpt licens för.

Du mottar ett licensnummer som bevis på att du har betalt licensen. Licensnumret fungerar som en nyckel som "låser upp" funktionalitet när det registreras i programmet.

Med licensnumret kontrolleras din tillgång till programvaran. Du kan använda programmet utan licensnummer, men du har då bara tillgång till en utvärderingsversion. En sådan version är endast tillgänglig under ett visst antal dagar.

Licensnumret används i ett eller flera av följande fall:

Var hittar jag licensnumret?

Som ny kund får du ett licensnummer. Har du köpt programmet hos en av våra återförsäljare ligger det ett brev med licensnumret i paketet. Har du köpt programmet direkt från Mamut får du licensnumret via e-post. Om du inte har någon e-postadress skickas licensnumret med vanlig post.

Var registrerar jag licensnumret?

Licensnumret registrerar du antingen i registreringsfältet första gången du startar programmet, eller genom att välja Hjälp - Om - Registrera licensnummer i programmet. Läs mer i Registrera licensnummer.

Nerladdning av licensfil

När du förnyar ditt serviceavtal, uppgraderar ett program, köper en tilläggsprodukt eller ökar antalet användarlicenser, måste du ladda ner en ny licensfil för att uppdatera licensinformationen. Det kan du göra genom att välja Hjälp - Om - Ladda ner licensfil. Läs mer i Ladda ner licensfil.

Läsa in licensfil

I vissa fall måste du läsa in din licensinformation från en fil som du mottar från programvaruleverantören. Detta görs genom att klicka Läs in licensfil i menyn Hjälp - Om. Läs mer i Läs in licensfil.

Administrera licensinformation

Funktionerna under Hjälp - Om - Administrera licensinformation ger dig full översikt över alla dina licenser för webbplatser samt huvud- och tilläggsprodukter. Du kan också justera vilka datorer dina licenser ska gälla för (i fleranvändarkonfigurationer), hur tilläggsprodukterna ska fördelas och vilka av dina webbplatser som ska vara aktiva. Läs mer i Administrera licensinformation.

Användare utan tillgång till Internet

När du registrerar licensnumret tillfrågas du om maskinen har tillgång till Internet. Svarar du Nej får du möjlighet att skriva ut ett licensbrev, som du måste skicka till Mamut via vanlig post. När vi har registrerat ditt licensbrev, skickar vi en licensmed posten. Licensen måste du läsa in i programmet under Hjälp - Om - Läs in licensfil. Läs mer i Läs in licensfil.

Se även:

Hjälpfönstret Om

Service och support