Bokföra Tull-/Speditionsfaktura

När du köper in varor så kan det följa med fakturor från fraktföretaget som levererat varorna och det kan komma fakturor från Tullmyndigheten för införsel av varor och eventuell moms som man är skyldig att betala. För att bokföra detta använder du dig av Tull/Speditionsfakturan i programmet.

Så här bokför du en Tull-/Speditionfaktura:

1. Från modulen Beställning/Inköp klickar du på Bokföra inköpsorder.

2. Välj Tull/Speditionsfaktura som Typ av faktura.
  3. Välj Leverantörsnr.
    Klicka [...] för att se Leverantörslista.
  4. Skriv in Fakturanummer.
  5. Kontrollera att Fakturadatum och Förfallodatum stämmer med leverantörsfakturans datum.
  6. Skriv in OCR-nummer.
  7. Kontrollera Utbetalning, Valuta mot inställningarna på leverantören.
  8. Skriv in leverantörsfakturans belopp för Frakt/Spedition, Expedition, Avgifter, Förtullning, Ingående Moms och Annat om ni har en övrig kostnad som ska bokföras.
  9. Skriv in eventuell Öresavrundning.
  10. Klicka Bokför.
    Inköpsordern är registrerad och har fått ett verifikatsnummer, ex IF1 och är överförd till huvudboken. På inköpsordern är kolumnen Bokförd Lev.Fakt nu uppdaterad med det bokförda antalet. Status på inköpsorder är Mottagen.

Klicka Färdigbehandlad om du vill föra över inköpsordern till denna status. Den är ej låst, utan man kan fortfarande gå in och göra fler registreringar i efterhand.

Se även:

Beställning/Inköp

Bokföra inköpsorder

Bokföra kreditnota från inköp