Bokföra inköpsorder

Visa - Beställning/Inköp - Inköp

När du beställt dina varor och mottagit varorna från leverantören kan du bokföra din inköpsorder i programmet. Du kan också registrera en tillhörande tull/speditionsfaktura genom denna procedur.

Är det så att man önskar att se tidigare bokförda varor, klicka i rutan Visa även helt och hållet bokförda.

Obs! För att du ska kunna bokföra en delleverans så måste du välja Tillåtelse att bokföra inköp som inte har mottagits helt och hållet i inköpsinställningarna.

Så bokför du en inköpsorder:

1. Från inköpsmodulen klicka Bokföring.
  2. Välj vilken typ av faktura du ska bokföra. Exemplet nedan visar Leverantörsfaktura. Du kan även välja Bokföra Tull/Speditionsfaktura och Bokföra Kreditnota.
  3. Skriv in Fakturanummer.
  4. Kontrollera att Fakturadatum och Förfallodatum stämmer med leverantörsfakturans datum.
  5. Skriv in OCR-nummer.
  6. Kontrollera att Valuta är korrekt.
  7. Skriv in belopp för Frakt och Expedition om detta är inkluderat på samma faktura som varorna.
  8. Kontrollera Utbetalning, Momspliktig och Öresavrundning mot fakturan.
  9. Kontrollera Pris och antal varor i kolumnen Bokförs.
    Du kan bokföra mer eller mindre varor än vad som är beställt och mottaget. Vid avvikelse skriver du in antal i kolumnen Bokförs. Är det mindre så kommer det nästa gång inköpsordern ska bokföras att visas restvärdet i kolumnen Bokförs.
  10. Klicka Bokför.
    Inköpsordern är registrerad och den har fått ett verifikatsnummer, till exempel IF1 och är överförd till huvudboken. På inköpsordern uppdateras kolumnen Bokförd Lev.Fakt med det bokförda antalet. Status på inköpsorder är Mottagen.

Klicka Färdigbehandlad om du vill föra över inköpsordern till denna status, den är ej låst utan man kan fortfarande gå in och göra fler registreringar i efterhand.

Se även:

Beställning/Inköp

Tull/Speditionsfaktura

Kreditnota

Företagsinställningar: Inköp