Hur kopplar jag en leverantör till en produkt?

Du måste skapa en leverantörskoppling från produkten till leverantören för att du ska kunna göra ett inköp från en leverantör.

Så kopplar du en leverantör till en produkt:

1. Klicka på Ny på fliken Leverantör i Produktregistret.
  2. Välj leverantör av produkten och klicka på OK.
  3. Fyll i detaljerad information om leverantören (se fältbeskrivning nedan).
  4. Klicka därefter på OK.

Leverantören har nu kopplats.

Tips! Du kan bestämma standardleverantör för produkten om du har kopplat flera leverantörer till en produkt. Detta gör du i rullgardinsmenyn Standardleverantör.

Fältbeskrivning

Leverantörens produktnummer: Om din leverantör har ett eget produktnummer för produkten kan du registrera det här.

EAN-kod: Här kan du lägga in leverantörens EAN-kod (streckkod) om den avviker från den som registrerats på fliken Inställningar på produktkortet.

Leveranstid i antal dagar: Används vid inköp för att ge en bättre översikt över hur lång tid leverantören behöver för att leverera varan till dig.

Kursuppdatering: Här bestämmer du om du vill ha fast eller flytande kurs. Det är aktuellt om du gör inköp i utländsk valuta. Om du använder flytande kurs uppdateras valutakurserna i Valutaregistret. Du måste själv uppdatera kursen där. Vid fast valutakurs påverkas inte kursen av ändringar som du gör i valutaregistret. Läs mer om valutaregistret i Valuta.

Inköpspris i valuta: Här registreras inköpspriset i den valuta som registrerats för leverantören.

Inköpspris i kl. valuta: Visar inköpspriset omräknat till företagsdatabasens (klientens) valuta.

Rekommenderat detaljhandelspris: Här kan du lägga in leverantörens rekommenderade detaljhandelspris. Priset kan ha betydelse för försäljningspriset i priskalkylatorn, beroende på vad som väljs i företagsinställningarna för produkt.

Leverantörens produktnamn: Om leverantören har ett eget namn på produkten kan du lägga in det och markera om du vill att leverantörens produktnamn ska användas vid inköp.

Rabattprocent vid inköp: Om du har förhandlat fram en rabattprocent hos leverantören kan du lägga in den i fältet. Programmet tar automatiskt hänsyn till rabattprocenten vid inköp från denna leverantör.

Leverera i enheter av: Om leverantörerna levererar produkter i särskilda enheter/förpackningar och inte tillåter andra beställningsantal kan du registrera antalet här för att förhindra att inköp görs i antal som avviker från leverantörens antal. Valet upphäver fältet Beställt på nya inköp när inköpet överförs till status Skickad inköpsorder. Inställningen är som standard inte aktiverad. Exempel: Leverantören leverar i lådor om 24 och du har angivit antal 30 på inköpet. När du överför till skickad inköpsorder avrundas antalet upp till 48.

Mängdrabatt vid inköp: Lägg in en förklarande text i Villkor för mängdrabatt. Texten visas när du lägger in produkter i en beställning, men du måste själv ta ställning till antal och ev. uppdatera rabattfältet manuellt.

Leverantören levererar i annan enhet: Om leverantören levererar produkten i en annan enhet än den du säljer, kan du specificera förpackningsenhet, antal per enhet och omräkningsfaktor vid lageruppdatering.

Se även:

Produktregister

Fliken Leverantör i produktregistret

Valutaregistret