Om streckkoder

Streckkoder används huvudsakligen för att underlätta hanteringen av varor i handelsföretag. Några företag använder streckkoder för att förenkla registreringen av produktnummer, medan andra använder streckkoder för var enskild leverans. Produkter där varje enhet är unik på grund av serienummer, produktionsnummer eller liknande har ibland också streckkoder. Vissa företag använder streckkoder för att hantera utskick till kund.

Streckkodstypsnitt (font)

Streckkoder är ett annat sätt att presentera information än vanlig text och siffror. I praktiken är varje bokstav och siffra utbytt mot ett streck. Streckkoden kan därför ses som ett typsnitt. Streckkodstypsnitt används för att omvandla text och siffror som till exempel produktnummer eller paketnummer till en streckkod. En streckkodsläsare används för att läsa streckkoden och omvandla den till text/siffror.

Det finns många olika streckkodstypsnitt. Genomgående är det så att de nyaste typsnitten har störst flexibilitet och funktionalitet. De äldsta streckkoderna stödjer enbart siffror som underlag for streckkoderna.

EAN 13 är den streckkod som oftast används på produkter i Sverige. För mer information om streckkodstypsnitt kan du se på Internet: http://www.barcodingfonts.com/barcode.htm (extern länk).

Exempel på EAN 13 streckkodstypsnitt

Många skrivarproducenter säljer också streckkodstypsnitt. En del skrivare har streckkodstypsnitt inkluderade i programvaran som följer med skrivaren. Du kan också köpa typsnitt på Internet.

Streckkodsläsare

De flesta streckkodsläsare kopplas till datorns tangentbordsport. Streckkodsläsaren översätter streckkoderna till text/siffror precis som om dessa bokstäver/siffror hade skrivits in av användaren via tangentbordet.

Utskrifter

För att skriva ut etiketter med streckkoder måste du ha en etikettskrivare. Du kan välja typ utifrån önskad kvalitet på etiketterna, storlek på etiketterna etc.

Streckkoder i programmet

Streckkoder kan användas för att representera Produktnummer, Serienummer, Branschens produktnummer samt Kundnummer i programmet.

Produktnummer

Det första du måste göra om du vill använda streckkoder for produktnummer i programmet, är att låta antingen produktnumret eller EAN-kodfältet i programmet innehålla det textmässiga innehållet av en streckkod.

För att skriva ut etiketter med streckkod måste du redigera rapporten för den etikett du vill använda. I redigeringsläget för etiketten måste typsnittet på produktnumret ändras till namnet på typsnittet för streckkoden som ska användas. Efter detta visar etiketterna produktnumret som en streckkod. Om istället EAN-numret ska visas på etiketten, måste etiketten ändras så att EAN-koden visas istället för produktnumret.

Om streckkoden ska visas på plocklista, måste du göra motsvarande redigering av plocklisteutskriften.

När du registrerar försäljning, varumottag, inventering etc. kan du använda en streckkodsläsare istället för tangentbordet för att registrera produkter.

Serienummer

I fönstren för att ange serienummer vid in- och utregistrering av varor, är det möjligt att använda streckkodsläsare istället för tangentbordet för att ange serienummer. Eventuella etiketter för serienummer måste skapas individuellt, och skrivs enklast ut från Microsoft Word, eller annan textbehandlare.

Kundnummer

Kundnummer kan visas på interna utskrifter som plocklistor, orderunderlag etc., i tillägg till att du kan välja att använda streckkoder på brev, DMs och annat utskickat material. Användning av streckkod på interna utskrifter kan underlätta arbetet med att hitta kunden i systemet baserat på pappersutskrifter. Även hantering av ej levererad post /returer från posten kan förenklas med streckkoder på externt material som ska skickas till kunden.

Se även:

Om Rapportmodulen