Om rapportmodulen

I rapportmodulen återfinns alla rapporter som du kan skriva ut. Undantaget är rapporter som endast kan skrivas ut från bestämda moduler, som till exempel beställningar och fakturor. Rapportmodulen innehåller många rapporter och är därför indelad efter programmets moduler.

Gemensamma rapporter och redigerade Företagsrapporter

I rapportmodulen kan du välja om du vill skriva ut Gemensamma rapporter eller Företagsrapporter.

Gemensamma rapporter är originalrapporter som följer med programmet och är lika för alla företagsdatabaser. Dessa kan inte redigeras och uppdateras vid uppdatering av programmet.

Företagsrapporter är kopior av de gemensamma rapporterna som du kan redigera i rapport-/etiketteditorn. På företagsnivå ändras endast rapporten för det företag som är aktivt.

Du kan redigera rapporter direkt från rapportmodulen genom att markera rapporten och klicka Ändra. Vill du istället öppna rapportredigeraren kan du klicka Gå till rapport-/etiketteditorn.

När du har redigerat rapporter, kan du välja om du vill skriva ut den gemensamma rapporten som finns i systemet, eller den redigerade rapporten, som vi kallar Företagsrapport. I användarinställningarna kan du bestämma vilket av dessa alternativ som ska vara förvalt när du skriver ut rapporter. Du hittar den redigerade versionen av rapporten under samma namn som den gemensamma rapporten, men väljer istället rapportkatalogen Företagsrapporter.

Om du har flera företagsdatabaser gäller den egendefinierade företagsrapporten för den företagsdatabas som du redigerade den i. Du kan kopiera rapporten till andra företagsdatabaser via rapport-/etiketteditorn.

Du kan läsa mer i Kom i gång med rapportredigering.

I användarinställningarna kan du välja vilken rapportkatalog som ska vara förvald när du skriver ut rapporter. Du kan läsa mer i Användarinställningar för rapporter och skrivare.

Favoritrapporter, Senaste 20 och Journaler

Förutom modulerna finns det ett val för Favorit, Senaste 20 och Journal. Under Favorit kan du registrera rapporter som används ofta, antingen en och en, eller så kallade buntar. Du kan läsa mer om detta i Favoritrapporter. Senaste 20 visar de senaste 20 rapporterna som användaren har skrivit ut för aktiv företagsdatabas. Under Journal hittar du viktiga journaler som ska skrivas ut och verkställas.

Tillgång till rapporter

Vill du begränsa andra användares tillgång till vissa rapporter kan du göra det genom behörighetskontroll. Läs mer i Behörighetskontroll.

Streckkoder

Streckkoder kan i Mamut Business Software användas för att representera produktnummer, serienummer, branschens produktnummer samt kundnummer. Läs mer i Om streckkoder.

Hur kommer du till rapportmodulen?

Du kan antingen öppna rapportmodulen från menyn Arkiv - Skriv ut eller via verktygsraden på skrivbordet. I vissa moduler finns det möjlighet att välja rapporter som: Visa - Kontakt - Rapport. Detta fönster är fokuserat på de relevanta rapporterna för modulen.

I vissa fönster kan du klicka på skrivarikonen för att öppna rapportmodulen.

Hur skriver man ut en rapport?

Tips! Du kan kontrollera Resultat och Balans baserat på verifikat du har registrerat innan du överför till huvudboken. Du bestämmer källan för utskriften i urvalsfönstret i rapportmodulen och kan välja mellan Huvudbok, Verifikatregistrering eller båda två.

Se även:

Sätt in logotyp på utskrifter

Rapportinställningar

Rapportredigering

Favoritrapporter

Behörighetskontroll

Användarinställningar, rapport och skrivare