Sätt in logotyp på utskrifter

Innan du börjar måste du ha bildfilen som ska användas som logotyp redo. Bilden bör inte överstiga 12x70 pixlar. Om bilden inte har rekommenderad storlek kan du använda dig av ett bildbehandlingsprogram för att justera bildens kvalitet och storlek.

Obs! Bildfilen importeras inte till ditt Mamut-system. Programmet skapar istället en länk till sökvägen där bilden är sparad. Det är därför viktigt att du sparar bildfilen på en plats som inte riskerar att flyttas.

Så här infogar du logotyp i en rapport:

1. Klicka Visa - Inställningar.
  2. Klicka på knappen Rapporter och därefter Rapport/etiketteditor
  3. Markera aktuell rapport och klicka Redigera.
  4. Rapporten öppnas i redigeringsläge.
  5. Du måste först välja var logotypen ska placeras. Om det redan finns ett fält där du vill placera logotypen, måste du först flytta detta fält någon annanstans på rapporten. Du kan även ändra storlek på eller radera fält som du inte ska använda.
  6. På knappraden Report Controls, som visas i en separat ruta, klickar du på Picture/ActiveX Bound Control (Bild/OLE).
  7. Funktionen för att infoga bilder är nu aktiverad. När du flyttar muspekaren över rapporten ser du att muspekaren ändrar form från en vanlig pil till ett plustecken.
  8. Markera området på rapporten där du vill att logotypen ska infogas. Detta innebär att du håller vänster musknapp nedtryckt och drar pekaren så att området markeras. När du har markerat aktuellt område släpper du musknappen.
  9. Fönstret Report Picture visas. I fältet File kan du ange var på hårddisken som logotypen är sparad, antingen genom att skriva sökvägen eller genom att klicka på sökknappen och navigera fram till bildfilen.
  10. När du har valt logotyp kan du gå vidare och välja hur logotypen ska behandlas i förhållande till det markerade området:

Clip Picture: Bilden visas i originalstorlek och visar bara det som får plats inom ramen.
    Scale picture, retain shape: Ändrar bildens storlek så att bilden fyller ramen utan att höjd/bredd-förhållandet ändras.
    Scale picture, fill the frame: Ändrar bildens storlek så att bilden fyller ramen utan hänsyn till bildens höjd/bredd-förhållande.
  11. Klicka därefter på OK för att avsluta och placera bilden i rapporten. Det är fortfarande möjligt att markera logotypen och justera placeringen genom att använda muspekare eller tangentbordets piltangenter.
  12. Spara ändringarna genom att klicka File - Save. Stäng därefter fönstret.

Nästa gång rapporten skrivs ut visas logotypen på utskriften.

Obs! Du måste välja Företagsrapporter istället för Gemensamma rapporter för att skriva ut den redigerade rapporten.

Det är även möjligt att infoga logotyp på alla orderutskrifter samtidigt. Detta gör du genom att klicka Visa - Inställningar - Rapporter - Sätt in logo på utskrifter. Logotypen du väljer infogas då automatiskt på de rapporter som du väljer.

Obs! Det går inte att ångra funktionen Sätt in logo på utskrifter. Du måste redigera alla rapporter där logotypen har orsakat utrymmeskonflikter osv. Det är därför en bra idé att göra en säkerhetskopia innan du slutför guiden Sätt in logo på utskrifter.

Om rapportens utseende inte blir som planerat kan du återställa rapporten till originalversion. Läs mer om detta i Hur importeras rapportfiler?.

Se även:

Försäljning/Fakturering

Rapport/Etiketteditor

Rapportredigering

Rapportinställningar

Hur importeras rapportfiler?