Behörighetskontroll

Observera att användarprofilen måste skapas av systemadministratören eller superanvändaren, men kan därefter anpassas av den enskilde användaren om dennes rättigheter ger tillgång till detta. Du kan ändra dina egna användarinställningar via menyn Visa - Inställningar - Användare. Superanvändare eller annan användare som har behörighet till användaradministrationen ändrar inställningarna via Visa - Inställningar - Säkerhet - Användaradministration.

Funktionen för behörighetskontroll i programmet har utvecklats med tanke på att flera användare använder samma system.

Behörighetsmallar

Med hjälp av behörighetskontroller kan systemadministratören säkra att användarna inte får tillgång till alla delar av systemet. Det är lämpligt att använda behörighetskontroller om flera personer inom olika arbetsområden använder samma system. Till exempel bör som regel inte försäljare, lagerpersonal och liknande ha tillgång till lön, personalinformation och redovisning.

Behörighet tilldelas till användarna genom förhandsdefinierade eller egendefinierade mallar. Läs mer i Användarinställningar - Behörighetskontroll.

Administration av behörighetsmallar

Genom administration av behörighetsmallar bestämmer du vilka funktioner som varje enskild användare ska ha tillgång till i programmet. Läs mer i Guide för administration av behörighetsmallar.

Du kan också exportera behörighetsmallarna till Excel för att få en detaljerad översikt över alla användares behörighet. Läs mer i Användarinställningar - Behörighetskontroll.

Egendefinierade behörighetsmallar

En egendefinierad behörighetsprofil definierar vilka funktioner en specifik användare har behörighet för. Behörighetsprofilen kan definieras på samma sätt som en behörighetsmall, men visas inte i listan över behörighetsmallar. I guiden för administration av behörighetskontroll kan du basera en egendefinierad behörighetsprofil på en behörighetsmall eller en befintlig behörighetsprofil. Läs mer i Hur skapas en egendefinierad behörighetsprofil?.

Se även:

Om nvändarinställningar

Skapa en behörighetsmall

Hur skapar du en behörighetsprofil för en användare?

Användarinställningar - Behörighetskontroll