Användaradministration

Alla som använder programmet bör registreras som programanvändare med relevant behörighet. Användarens behörighetsprofil skapas av en användare med behörighet som systemadministratör/superanvändare via Visa - Inställningar - Säkerhet - Användaradministration. Användarinställningarna kan därefter anpassas av den enskilda användaren, om användaren har fått behörighet till det. Detta bestäms via behörighetskontroller som systemadministratören anger.

Du kommer till användaradministrationsfönstret via Visa - Inställningar - Säkerhet - Användaradministration.

I fönstret Användare ser du alla registrerade användare med användarnamn, fullständigt namn, behörigheter, vilka användare som är inloggade och vilka som är frånkopplade.

Om du i dina användarinställningar fått Fullständig tillgång/Superanvändare, kan du lägga till, redigera och ta bort användare. Det samma gäller om du är registrerad med behörighetsmallen Systemadministratör. Du har då behörighet till alla inställningar för alla användare medan den enskilda användaren enbart får tillgång till sina egna inställningar.

Om du vill skapa en ny användare gör du detta genom att klicka på Ny. Du kan redigera användarinställningarna genom att markera den användare som ska ändras och klicka Ändra.

I användarinställningarna kan du knyta användaren mot en anställd i personalregistret. När användaren har knutits till en anställd kommer bland annat "Vår ref." fyllas i automatiskt när användaren är inloggad och skapar dokument.

Vem är administratör?

Systemet förutsätter att minst en användare registreras med full tillgång (superanvändare). Full tillgång/superanvändarebehörighet är ett eget val. Om du ska skapa användarprofilen systemadministratör ger du användaren en behörighetsmall. Skillnaden är alltså att en superanvändare har tillgång till allt, medan systemadministratören har tillgång till funktioner som naturligt faller inom ramen för en systemadministratörs uppgifter. Normalt sett är användaren som i användarprofilen har Full tillgång/Superanvändare även den som administrerar systemet.

Säkerhet

SQL-servern som installeras med Mamut Business Software använder som standard SQL autentisering. Systemadministratören kan särskilja användarnas tillgång till databasen direkt från SQL Server.

Tips! Systemadministratören kan upphäva detta så att Windows autentisering används istället. För detta krävs att SQL Server Management Studio Express har installerats på datorn. Avaktivera inloggning för användaren <Mamut> eller stäng av all SQL-autentisering för alla program.

Se även:

Användare

Hur knyts användare mot anställd?

Behörighetskontroll

Om användarinställningar