Guide för administration av behörighetsmallar

När du administrerar behörighetsmallar bestämmer du vilka funktioner varje enskild användare ska ha tillgång till i programmet. Detta gör du genom att skapa mallar med en viss behörighetsnivå som du sedan knyter mot en eller flera användare. Med hjälp av guiden kan du skapa nya, redigera och ta bort egna mallar, samt knyta användare till en behörighetsmall.

När du skapar en ny behörighetsmall kan du utgå ifrån en befintlig mall och basera den nya på denna. Du kan till exempel utgå från en av de fördefinierade mallarna i systemet och anpassa den efter dina behov.

Så här skapar du en behörighetsmall:

1. Gå till Visa - Inställningar - Säkerhet - Administrera behörighetsmallar.
  2. Välj Skapa behörighetsmall i guidens första steg. Klicka på Nästa.
  3. Skriv in önskat namn på mallen.

4. Markera Basera på behörighetsmall och välj den behörighetsmall du vill utgå ifrån. Hoppa över den här punkten om du vill skapa en helt ny behörighetsmall.
  5. Klicka på Nästa.

6. Markera de funktioner som ska göras tillgängliga genom behörighetsmallen. Klicka på Nästa.
  7. Klicka på Slutför. Guiden för administration av behörighetsmallar avslutas.

Du har nu skapat en behörighetsmall.

Så här redigerar du en behörighetsmall:

Obs! Det är inte möjligt att redigera behörighetsmallar som är förhandsdefinierade i systemet.

1. Gå till Visa - Inställningar - Säkerhet - Administrera behörighetsmallar.
  2. Välj Redigera behörighetsmall i guidens första steg.
  3. Klicka på Nästa.
  4. Välj den behörighetsmall som du vill redigera i rullgardinsmenyn.
  5. Klicka på Nästa.
  6. Gör önskade ändringar. Klicka på Nästa.
  7. Klicka på Slutför. Guiden för redigering av behörighetsmallar avslutas.

Behörighetsmallen har nu redigerats.

Så här tar du bort en behörighetsmall:

Obs! Det är inte möjligt att redigera behörighetsmallar som är förhandsdefinierade i systemet.

1. Gå till Visa - Inställningar - Säkerhet - Administrera behörighetsmallar.
  2. Välj Ta bort behörighetsmall i guidens första steg.
  3. Klicka på Nästa.
  4. Välj den behörighetsmall du vill ta bort i rullgardinsmenyn.
  5. Klicka på Nästa.
  6. Klicka på Slutför. Guiden för administration av behörighetsmallar avslutas.

Behörighetsmallen har nu tagits bort.

Så här knyts användare till en behörighetsmall:

1. Gå till Visa - Inställningar - Säkerhet - Administrera behörighetsmallar.
  2. Välj Knyt användare till behörighetsmall i guidens första steg.
  3. Klicka Nästa.
  4. Välj till vilken behörighetsmall som användaren ska knytas. Klicka Nästa.
  5. Flytta användaren till fältet Associerad med hjälp av pilknappen. Upprepa om du vill knyta flera användare. Du kan även markera flera användare genom att hålla [CTRL]-knappen nedtryckt när du markerar.
  6. Klicka Nästa.
  7. Klicka Slutför.

Användarna som du har lagt till i listan är nu kopplade mot den aktuella behörighetsmallen.

Exportera behörighetskontroll till Excel: Superanvändaren kan exportera behörighetskontroller till Excel för att få en detaljerad översikt över varje användares behörighetsprofil. Rapporten visar en kolumn för varje användare, till vilken mall användaren är knuten samt en detaljerad översikt över vilka behörighetskontroller denna ger användaren.

Som standard har bara Superanvändaren tillgång till denna funktion.

Se även:

Säkerhet

Hur skapas en behörighetsprofil till en användare?

Användaradministration