Om installation av programmet

Krav på system och nätverk

Programmet är skapat för att fungera på uppdaterade versioner av Windows, och med uppgraderad maskinvara. Du

De uppsatta systemkraven är minimum- och rekommenderade krav. Ett rekommenderat krav är vad vi anser vara tillräckligt hög presetanda för att kunna utnyttja våra lösningar till fullo. Detta betyder inte att programmet slutar att fungera om kraven inte uppfylls. Du kan räkna med bättre prestanda om maskinvaran är uppgraderad.

Systemkrav

Installation av programfiler

Det första du måste göra för att kunna använda programmet är att installera programfilerna. Programfilerna kan installeras från CD, eller laddas ner från våra hemsidor. Där hittar du också installationshandledningen. Programfilerna måste installeras på den dator som du ska använda programmet. Innan du börjar bör du ta ställning till vilken sorts installation du vill utföra:

En användare - standardinstallation

Används om du har licens för att använda programmet på en dator. Programfilerna ska installeras på den datorn du vill köra programmet på.

Så här installerar du: En användare

Server - installation för många användare

Om du har köpt en fleranvändarlicens kan du välja vilken dator som ska fungera som server och installera programmet på denna först. Du måste även se till att användarna har tillgång till det gemensamma dataområdet på denna dator. Datorn som du väljer kan vara en dator som bara fungerar som server, eller en av användarnas datorer. Innan du installerar i en fleranvändarmiljö bör du läsa mer om dett här.

Hur delas datakatalogen?

Så här installerar du: Serverinstallation

Klient/Arbetsstation - installation för många användare

Om du har en fleranvändarlicens installerar du programmet först på servern, därefter installerar du programfilerna på datorerna på vilka programmet ska köras. Du kan välja att kopiera installationsfilerna för klientinstallation och spara dessa på ett delat område på servern. Övriga användare behöver då inte en CD för att installera programmet utan kan installera från den delade mappen.

Så här installerar du: Klientinstallation

Läs mer om nätverksinstallation här.

Installation av databasfiler

Databasfilerna innehåller alla data som du registrerar i programmets olika moduler. När du installerar programmet är den förhandsdefinierade sökvägen för databasfilerna som följer: XP®: C:\Documents and settings\All Users\Public Mamut\Databases. Vista®: C:\Users\Public\Public Mamut\Databases. Denna sökväg kan anpassas efter dina behov genom att välja Avancerade inställningar i installationsguiden. Vi rekommenderar dock att den förhandsdefinierade sökvägen används.

Obs! Databasfilerna måste installeras på en lokal disk på server. Filerna kan inte installeras på mappade eller externa enheter.

Utvärdering/test

Du kan på ett enkelt sätt utvärdera program eller tillhörande tilläggsprodukter som inte är inkluderade i din licens. Du kan utvärdera nästan alla funktioner. Både användare med och utan licens kan utvärdera programmet och/eller dess olika funktioner. Om du ska utvärdera programmet rekommenderas du att installera på en dator.

Utvärdera produkter och testa funktionalitet

Uppdatering till ny version

Programvaruleverantören meddelar dig när det släpps nya versioner av programmet. Du kan uppdatera till en nyare version med hjälp av CD, programmet eller genom nerladdning från vår hemsida. Det är viktigt att du läser igenom det medföljande materialet innan du börjar med uppdateringen. Du bör även börja med att ta en säkerhetskopia.

Läs mer om säkerhetskopiering här.

Läs mer om uppdatering till ny version här.

Licens

Du får ett licensnummer som bevis för att du har betalat licensen. Licensnumret fungerar som en nyckel med vilken du "låser upp" funktionalitet när det registreras i programmet.

Licensnumret registreras antingen i registreringsformuläret under förstagångsuppstarten av programmet, eller genom att välja Hjälp - Om - Registrera licensnummer.

Läs mer om licens här.

Se även:

Om databasverktyg

Om databasen

Filer som installeras

Hur raderas all data i en systemdatabas?