Rapporten Trendregler

Mamut Validis trendregler analyserar dina redovisning för att identifiera områden där en transaktion bryter mot den generella trenden för transaktioner som har registrerats mot det aktuella kontot.

Trendreglerna kontrollerar det sammanlagda värdet för alla transaktioner som har bokats mot ett konto under varje period. Om totalvärdet skiljer sig markant från totalvärdet från föregående period (medelvärdet), eller skiljer sig från de sammanlagda totalvärdena, rapporteras ett trendbrott.

Om dina redovisningsdata innehåller trendbrott rapporterar Mamut Validis alla transaktioner som utgör totalvärdet i fråga. Du kan därefter kontrollera rapporten för att identifiera de avvikande poster som kan ha orsakat trendbrottet, eller bekräfta att alla transaktioner stämmer.

Trender som kan identifieras som onormala kan vara:

Mamut Validis rapporterar alla dessa trendbrott som möjliga avvikelser och grupperar dem efter hur viktig huvudbokskontot är.

Trendrapporten visar:

Så här öppnar du Trendregelrapporten:

För att kontrollera eventuella trendregelbrott i dina redovisningsdata, följ stegen nedan.

1. Välj menyn Analysrapporter - Översikt - Trendregler. Du kan även välja Analysrapporter - Översikt och klicka på länken Visa fullständigt resultat i rutan Trendregler.

2. ..Visa diagram/Visa tabell: Du kan välja att se Värde av brutna trender och Antal brutna trender som diagram eller i tabellform genom att klicka på ikonerna överst till höger i fönstret.

3. För att se de bakomliggande transaktionerna klickar du på pilknapparna i tabellen som visas i rutans nedre del.

Du kan nu kontrollera trendregelrapporten för dina redovisningsdata.

Obs! När du öppnar en regel visas ett diagram över trenden för transaktionsvärdet över tid för den valda posten. I diagrammet visas månaderna i vilka den normala trenden etablerades som röda punkter på en grön bakgrund. De blå punkterna utanför den gröna intervallen visar de månader som innehåller transaktioner som bryter mot trenden. Under diagrammet visas en lista över vilka månader som innehåller trendregelbrott. Om du expanderar listan visas de bakomliggande transaktionerna för den valda månaden.

Se även:

Rapporten Trendregler