Btw-periode afsluiten en rapporteren

Btw-plichtige ondernemingen zijn verplicht om belastingaangifte te doen. De aangifte wordt na het afsluiten van de btw-periode naar de Belastingdienst gestuurd, en is afhankelijk van het aantal btw-perioden van uw bedrijf. Meer informatie over het wijzigen van het aantal btw-perioden vindt u in Aantal btw-perioden wijzigen.

Tip! De Belastingdienst geeft aan hoe vaak u uw belastingaangifte dient te doen en hoe deze betaald dient te worden. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst, www.belastingdienst.nl(externe link).

Voor het afsluiten van de btw-periode

Voor u een btw-periode afsluit, moet u controleren dat alle boekingen voor de betreffende btw-periode zijn ingevoerd en zijn verwerkt naar het grootboek. Zorg er tevens voor dat u alle overige perioden in de btw-periode hebt afgesloten. Dit is een vereiste voor de btw-periode kan worden afgesloten.

Bij het afsluiten van periode 1, indien het voorgaande boekjaar niet is afgesloten, dient u ervoor te zorgen dat de tijdelijke openingsbalans is aangemaakt voor u periode 1 afsluit. Meer informatie vindt u in Boekjaar gedeeltelijk afsluiten.

Btw-periode afsluiten

In Mamut Business Software wordt een btw-periode automatisch afgesloten wanneer u de laatste administratieve periode binnen de btw-periode wordt afgesloten. Hebt u bijvoorbeeld 4 btw-perioden, zal elke btw-periode bestaan uit 3 administratieve perioden. Btw-periode 1 wordt dan afgesloten bij het afsluiten van periode 3. U moet dan periode 1 en 2 hebben afgesloten.

Bij het afsluiten van een btw-periode zal het saldo op de btw-rekeningen automatisch worden overgeboekt naar de grootboekrekening voor de afrekening van de btw.

Tip! Het programma slaat automatisch een pdf-bestand op van het transactiejournaal, zodat u deze eenvoudig kunt openen indien er problemen zijn met de afdruk. U vindt een lijst van de transactiejournalen door naar Bestand - Databasehulpprogramma's - Ga naar de documentlocatie van de bedrijfsdatabase te gaan. Open de map Documents en vervolgens Journals.

Zo sluit u een btw-periode af:

1. Ga naar Beheer - Administratie - Periode afsluiten.
  2. Selecteer het gewenste boekjaar en de periode, en klik Volgende.

Let op!
    Indien de btw-periode (administratieve periode) die u wenst af te sluiten grijs is, betekend dit dat de voorgaande perioden nog niet zijn afgesloten. Dit dient u eerst te doen.
  3. Indien de geselecteerde periode tevens een btw-periode afsluit:
    1. Selecteer Stuur de opgave naar Digipoort indien u de btw-aangifte elektronisch wilt verzenden.
      Let op! U dient in dit geval het certificaat PKIoverheid en het wachtwoord hiervoor te hebben geregistreerd in de administratieve instellingen. Meer informatie vindt u in eBtw/Digipoort.
    2. Klik op Volgende om de overige rubrieken van de btw-aangifte in te vullen en klik OK.
  4. De aangifte wordt afgedrukt. Controleer dat deze correct is.
  5. Klik op Voltooien indien alles juist is.

Let op!
    Indien u een fout ontdekt, is het belangrijk dat u op Annuleren klikt, zodat de aangifte niet wordt goedgekeurd. Voer vervolgens de noodzakelijke correcties uit, en sluit de periode opnieuw af. Een aantal tips over wat u kan doen indien de belastingaangifte niet klopt, vindt u in Mogelijke oorzaken voor verschillen in de btw-aangifte.
  6. Zodra u de belastingaangifte hebt goedgekeurd zal de btw-afrekening automatisch worden geboekt en het Transactiejournaal wordt afgedrukt.

De gekozen periode is nu afgesloten.

Let op! U kunt een belastingaangifte maar één keer goedkeuren. U kunt deze echter zo vaak u wenst afdrukken voor u deze goedkeurt. Goedkeuring van de belastingaangifte leidt tot de automatische boeking van de btw-afrekening, en is derhalve maar één keer mogelijk. Indien u een correctieboeking dient te maken nadat alle btw-perioden zijn afgesloten, kunt u dit in periode 13 invoeren. U dient dan echter de btw-rekeningen handmatig over te boeken.

Insturen van de btw-aangifte en betaling van de btw

Na het verlopen van een btw-periode, moet u de btw-aangifte naar de Belastingdienst sturen. Dit kan op de formulieren die u van de Belastingdienst ontvangt, of elektronisch via Digipoort.

Tip! Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over het invullen van de belastingaangifte.

Meer informatie:

Over btw

Verklaring posten in de btw-aangifte

Mogelijke oorzaken voor verschillen in de btw-aangifte

Boekstukken met btw in periode 13

"Tijdelijk inkomend saldo" met saldo op btw-rekeningen