Over btw

Btw (belasting over toegevoegde waarde) is een belasting die wordt geheven over de omzet van artikelen en diensten. In principe wordt er btw geheven over de omzet van alle artikelen en diensten, behalve wanneer de omzet is vrijgesteld van btw volgens de Wet op de omzetbelasting. Meer informatie over de wetgeving inzake de btw en de vrijstelling hierop vindt u op de website van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl(externe link).

De meest noodzakelijke instellingen voor btw in Mamut Business Software worden beschikbaar zodra u aangeeft dat uw bedrijf btw-plichtig is. Dit stelt u in bij het aanmaken van een bedrijfsdatabase. Hier geeft u tevens aan hoeveel btw-perioden uw bedrijf heeft. Vervolgens kunt u de individuele instellingen voor klanten, leveranciers en artikelen instellen. Zodra alle instellingen correct zijn, kunt u beginnen met het inkopen en verkopen van uw artikelen en diensten. Meer informatie vindt u in Aan de slag met btw.

Deze instellingen vormen de basis voor de verwerking van btw in uw administratie, zoals het automatisch boeken van de btw op de juiste rekeningen bij het registreren van orders/facturen en inkopen. Daarnaast kunnen de btw-perioden automatisch worden afgesloten bij het afsluiten van een boekingsperiode, en in dit proces worden tevens de btw-rekeningen afgestemd met de btw-verrekening en kunt u de btw-aangifte afdrukken.

Meer informatie:

Aan de slag met btw

Bedrijven die zijn vrijgesteld van btw

Over het btw-register

Btw-periode afsluiten en rapporteren