Bedrijven die zijn vrijgesteld van btw

Het is mogelijk dat uw bedrijf is vrijgesteld voor btw. In dat geval moet u dit in de bedrijfsinstellingen aangeven. Ga naar Beheer - Instellingen - Bedrijf - Bedrijfsgegevens en selecteer Vrijgesteld uit de afrollijst Btw. Houd er rekening mee dat deze instelling er alleen voor zorgt dat er geen btw wordt berekend bij facturering. Indien u handmatig boekstukken invoert, en u selecteert een grootboekrekening die aan een btw-code is gekoppeld, zal de btw op basis daarvan worden geboekt. Om te voorkomen dat btw wordt berekend dient u derhalve te boeken op grootboekrekeningen waar geen btw-code aan gekoppeld is, of de btw-code op alle grootboekrekeningen op Geen te zetten.

Zodra u in de bedrijfsinstellingen aangeeft dat u bent Vrijgesteld van btw, wordt u gevraagd of u de btw-code op alle grootboekrekeningen op Geen wenst te zetten. Indien u hier Ja antwoordt, dient u er rekening mee te houden dat de handeling niet ongedaan gemaakt kan worden. Indien u op een later moment btw in gebruik neemt, moet u handmatig de btw instellen voor de betreffende grootboekrekeningen.

Tip! Indien u bij het aanmaken van de bedrijfsdatabase hebt aangegeven dat u Vrijgesteld bent van btw, en later de btw-codes op alle grootboekrekeningen op Geen wenst te zetten, gaat u naar de instellingen voor Bedrijfsgegevens. Selecteer Btw-plichtig uit de afrollijst Btw, en vervolgens selecteert u Vrijgesteld uit dezelfde afrollijst. U krijgt nu opnieuw de vraag of u de btw-code voor alle grootboekrekeningen op Geen wenst te zetten.

U kunt tevens de btw-code voor elke grootboekrekening handmatig aanpassen, of aangeven dat bepaalde grootboekrekeningen niet in het inboekvenster moeten worden weergegeven. Meer informatie vindt u in Btw-codes bewerken.

Tip! U kunt het rapport Rekeningschema, overzicht afdrukken om een overzicht te krijgen van welke grootboekrekeningen een btw-code bevatten. U vindt dit rapport via Beheer - Administratie - Rapporten. Klik aan de linkerkant op Administratie, selecteer het rapport en klik op Afdrukken. U hebt nu een duidelijk overzicht van de grootboekrekeningen met de btw-code.

Meer informatie:

Over btw

Aan de slag met btw

Btw-codes bewerken