Over het btw-register

De btw-codes in het programma vormen de basis van de verwerking van de btw. Voor elke code wordt onder andere gedefinieerd welk percentage gebruikt moet worden, of het om inkomende of uitgaande btw gaat en welke standaard verkoop- of kostenrekening moet worden gebruikt bij de boeking. Zodra deze btw-codes vervolgens aan verkopen en/of producten worden gekoppeld, zal een groot deel van de boeking geautomatiseerd worden.

Bij het handmatig boeken in het inboekvenster zullen automatisch eigen regels voor de btw worden aangemaakt, welke op de btw-rekening wordt geboekt die in de btw-code is aangegeven. Bij het registreren van verkopen en/of inkopen zal zowel de basis voor de btw en het btw-bedrag automatisch op de rekening die in de btw-code is aangegeven worden geboekt, behalve wanneer er andere verkoop-/kostenrekeningen zijn gespecificeerd voor het artikel.

In het btw-register vindt u een overzicht van alle beschikbare btw-codes. Deze zijn standaard opgezet met de noodzakelijke instellingen zoals standaardrekeningen en het percentage, zodat deze direct klaar voor gebruik zijn.

Het btw-register opent u via Beheer - Instellingen - Bedrijf - Btw of via Beheer - Instellingen - Administratie - Administratieve instellingen - Beheer van btw-instellingen.

U vindt het btw-register ook via het Inboekvenster, door op de pijl naast de knop Rekeningschema te klikken. Kies vervolgens voor Instellingen btw-codes.

Het is mogelijk om bepaalde instellingen van de btw-codes te wijzigen en nieuwe btw-codes aan te maken welke gebaseerd zijn op bestaande btw-codes. Meer informatie vindt u in Btw-codes bewerken.

Let op! Het is niet mogelijk om btw-codes uit het btw-register te verwijderen.

Indien u niet zeker bent van het gebruik van de verschillende btw-codes, dient u contact op te nemen met uw boekhouder. U vindt tevens meer informatie over btw op de website van de belastingdienst.

Meer informatie:

Btw-codes bewerken

Btw op internationale goederen en diensten

Over btw

Aan de slag met btw