Btw op internationale goederen en diensten

Bij het importeren van goederen en diensten vanuit het buitenland, is het mogelijk dat u te maken krijgt met verlegde btw. In bepaalde gevallen is het mogelijk dat u de verlegde btw kunt aftrekken. Informatie over het verleggen van btw en wanneer u de btw kunt aftrekken vindt u op de website van de belastingdienst: www.belastingdienst.nl(externe link).

Wanneer u de import van goederen en diensten in Mamut Business Software invoert, is het van groot belang dat u de correcte btw-codes gebruikt voor de import van goederen of diensten binnen of buiten de EU. Hierbij is standaard de optie Aftrekgerechtigd geselecteerd op het tabblad Buitenland in het btw-register. Houd er rekening mee dat dit tabblad puur wordt gebruikt voor rapportage; het saldo van de btw-rekeningen zal altijd 0 zijn (zie voorbeeld hieronder).

Tip! Indien u de inkopen via de inkoopmodule invoert, is het belangrijk dat u Import binnen/buiten EU selecteert bij de btw-instellingen voor de leverancier. Hierdoor zal de correcte btw-code automatisch op de artikelregel worden ingevuld. Deze instelling vindt u via Beheer - Relatie - Relatiebeheer. Ga naar de betreffende leverancier, tabblad Instellingen, knop Leverancier. Selecteer de gewenste optie uit de afrollijst Btw.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een boekstuk van geïmporteerde goederen binnen de EU.

Rekening Naam

Btw-aangiftevak

Debet Credit

Nog te ontvangen facturen

Af te dragen btw, EU

4b-2

Te vorderen btw, EU

5b

Grondslag verwerving, EU debit

4b-1

Grondslag verwerving, EU credit

Factuur XX

Meer informatie:

Over btw

Over het btw-register

Btw-codes bewerken

Aan de slag met btw