Sneltoetsen in het programma

De belangrijkste functionaliteiten in Mamut Business Software zijn door middel van sneltoetsen beschikbaar. Op deze manier kunt u als gebruiker snel en gemakkelijk uw weg vinden in het programma. Hier volgt een overzicht van alle sneltoetscombinaties in Mamut Business Software.

Mamut Business Software houdt zich wat sneltoetsen betreft aan de Microsoft Windows standaard. Dit betekent dat het gebruik van de [TAB] en de [SHIFT] + [TAB] toetscombinaties u de mogelijkheid bieden om uw cursor naar het volgende en respectievelijk vorige veld te verplaatsen. De invoer van gegevens wordt met de [ENTER]-toets bevestigd. Ook kan de [ENTER]-toets op het numerieke toetsenbord worden gebruikt. Dit is vooral handig bij het invoeren van grote hoeveelheden numerieke gegevens. Dit geeft de mogelijkheid om snel en effectief gegevens in te voeren en wordt verkozen door de meeste professionele gebruikers.®

Lijstvenster

In het lijstvenster kunt u de pijltoetsen gebruiken om de focus naar boven en naar beneden te verplaatsen op de lijst. [ENTER] kan ook hier gebruikt worden om uw keuze te maken.

Afrollijsten

In de afrollijsten kunt u de pijltoetsen gebruiken om naar boven of naar beneden in de lijst te navigeren. Indien er meerdere keuzes voor dezelfde letter zijn, worden deze telkens opnieuw weergegeven wanneer u de letter intoetst. U kunt ook de volledige gezochte naam invoeren. U komt dan meteen terecht bij de gezochte term en niet bij de eerste letter. Daarna kunt u op [TAB] drukken om verder te gaan naar het volgende veld.

Menubalk

In de menubalk bovenaan in het scherm kunt u de sneltoetsen activeren door op [ALT] op het toetsenbord te drukken. U ziet een markering onder de letter in de menubalk. Deze letter is de sneltoets om het menu te activeren.

Inboeken

Het inboeken heeft eigen sneltoetsen. Enkele van deze kunnen ook gebruikt worden in andere vensters. Meer informatie vindt u in Sneltoetsen bij inboeken.

Algemene sneltoetsen

Functie Sneltoets Omschrijving

Bestand

Alt + B

Opent het menu Bestand

Bewerken

Alt + E

Opent het menu Bewerken

Beheer

Alt + R

Opent het menu Beheer

Help

Alt + H

Opent het menu Help

Nieuw

Ctrl + N

Nieuwe post aanmaken

Open

Ctrl + O

Openen van een bestand/document

Bewerken

Ctrl + E

Bewerken van een bestand/document

Uitvoeren

Ctrl + U

Activiteit op voltooid zetten

Opslaan

Ctrl + S

Opslaan van gegevens

Verwijderen

Ctrl + D

Verwijderen

Afdrukken

Ctrl + P

Afdrukken

Ongedaan maken

Ctrl + Z

Laatste wijziging ongedaan maken

Knippen

Ctrl + X

Selectie knippen

Kopiëren

Ctrl + C

Selectie kopiëren

Plakken

Ctrl + V

Selectie plakken

Lijst

Ctrl + L

Lijst weergeven

Zoeken

Ctrl + F

Start zoekfunctionaliteit

Afsluiten

Ctrl + Q

Afsluiten van module

Eerste in lijst

Ctrl + HOME

Ga naar eerste element in lijst

Vorige

Ctrl + Page Down

Ga naar vorig element in lijst

Volgende

Ctrl + Page Up

Ga naar volgend element in lijst

Laatste in lijst

Ctrl + End

Ga naar het eind van de lijst

Invoegen

Ctrl + Ins

Voeg object in

Open afrollijst

Spatietoets

Alle mogelijke alternatieven in een afrollijst weergeven

Help

F1

Help-functionaliteit openen

Meer informatie:

Raak bekend met het programma

De werkbalk op het bureaublad

Werkbalken op vensterniveau

Sneltoetsen bij inboeken