Administratieve instellingen

In het hoofdvenster Administratieve instellingen hebt u toegang tot alle boekhoudkundige instellingen voor uw actieve bedrijfsdatabase, en de instellingen voor het overboeken van financiële gegevens vanuit andere modules.

Nieuw: Via deze knop opent u het venster waar u een nieuw boekjaar kunt aanmaken. Klik op de pijl naast deze knop indien u een voorgaand boekjaar wenst aan te maken. Meer informatie over boekjaren vindt u Boekjaar en btw-perioden. Tip! Twee maanden voor het einde van het huidige boekjaar zult u een herinnering ontvangen waarin u wordt gevraagd of u een nieuw boekjaar wenst aan te maken. Wanneer u hier bevestigend op antwoord zal het systeem een boekjaar voor u aanmaken.

Het Boekjaar en de Actieve periode kunnen veranderd worden naar behoefte en hebben onder andere invloed op de boekstukken die bij het inboeken worden ingevoerd.

Let op! Houd er rekening mee dat wanneer u hebt gekozen voor Datum bepaalt periode in de gebruikersinstellingen bij het inboeken, deze instelling de desbetreffende periode en boekjaar bij de administratieve instellingen overschrijft.

Begin boekjaar is gebruikelijk januari, maar kan gewijzigd worden indien u gebruik maakt van een afwijkend boekjaar. Het is mogelijk om het begin van het boekjaar te veranderen totdat u voor de eerste keer boekstukken factureert of boekt.

Aantal btw-perioden is afhankelijk van het land waarvoor de bedrijfsdatabase is ingesteld. Dit kan aan elk land aangepast worden, maar alleen bij het aanmaken van de bedrijfsdatabase.

U kunt ook de administratieve module aanpassen met behulp van de gebruikersinstellingen bij grootboek en inboeken.

Meer informatie over de gebruikersinstellingen voor het inboeken vindt u in Gebruikersinstellingen voor Inboeken.

Meer informatie over de gebruikersinstellingen voor het grootboek vindt u in Gebruikersinstellingen voor Grootboek.

De tabbladen

De belangrijkste instellingen van de Administratieve instellingen vindt u op de verschillende tabbladen. Hier kunnen alle aanpassingen worden verricht en dit geeft u een overzicht over alle rekeningen, boekstuksoorten en de overige modules waar het systeem gebruik van maakt.

Perioden

Hier ziet u welke perioden en btw-perioden die in de financiële administratie zijn afgesloten en welke gebruiker de afsluiting heeft uitgevoerd. Op dit tabblad kunt u geen handelingen uitvoeren, het geeft u alleen een overzicht van de perioden. Meer informatie over de periode-afsluiting vindt u in Periodeafsluiting.

Module-instellingen

Op het tabblad Module-instellingen kunt u standaardinstellingen voor de verschillende modules in de administratie invoeren. De gekozen instellingen gelden voor alle gebruikers van de bedrijfsdatabase.

Betaling

EBTW

Valuta

Rekeningschema

Intrastat

Kostenplaats

Administratieve instellingen

Op het tabblad Administratieve instellingen vindt u meer instellingen voor de administratie. U kunt deze naar uw wens aanpassen.

Systeemrekeningen

Rapporten

Instellingen dagboeken

Btw-register

Standaardopmaak verdichtingen

Debiteur/Crediteur

Op dit tabblad vindt u alle instellingen voor het debiteuren- en crediteurenbeheer.

Debiteur/Crediteur instellingen

Notitie

Hier kunt u notities maken aangaande de administratie.

Meer informatie:

Instellingen

Gebruikersinstellingen voor inboeken

Boekjaar en btw-perioden