Over databases

Microsoft® SQL Server® database

Mamut Business Software gebruikt Microsoft® SQL Server® als database. Bij de installatie van het programma zal gecontroleerd worden of Microsoft SQL Server al op uw computer is geïnstalleerd. Indien dit het geval is, kunt u deze gebruiken. Is deze nog niet geïnstalleerd, zal Microsoft SQL Server Express geïnstalleerd worden.

Bij een standaardinstallatie voor één gebruiker waar het programma alleen gebruikt wordt op één computer, zal deze computer dienst doen als databaseserver.

Bij een installatie voor meerdere gebruikers zal één van de computers in het netwerk dienst doen als databaseserver en Microsoft SQL Server zal geïnstalleerd worden bij de installatie indien Microsoft SQL Server nog niet op de server geïnstalleerd is.

Bij een clientinstallatie waar een koppeling wordt gemaakt naar een bestaande databaseserver in het netwerk, is het niet noodzakelijk om Microsoft SQL Server te installeren bij de installatie van de programmabestanden van Mamut Business Software.

Let op! Wij raden u aan om de naam van de computer die de SQL Server database bevat, niet te wijzigen. Dit kan problemen geven voor de programma's die gebruik maken van SQL Server.

Meer informatie over de programmainstallatie vindt u in Over de installatie.

Meer informatie over een installatie voor meerdere gebruikers vindt u in Over installatie voor meerdere gebruikers.

Instance

Een databaseserver kan verschillende instances hebben, en bij installatie van Mamut Business Software zal MAMUT voorgesteld worden als standaardnaam voor de instance. De naam kan overschreven worden of er kan een bestaande instance worden gebruikt. Om het overzicht te behouden is het aanbevolen om een eigen instance aan te maken voor de database van Mamut Business Software.

De naam van de databaseserver zal in de meeste gevallen bestaan uit de naam van de server plus de naam van de instance. Een voorbeeld kan SERVER\MAMUT zijn.

Let op! Het gebruik van instances is alleen relevant indien u meerdere SQL Servers op dezelfde computer wenst te hebben.

Een instance kan één of meerdere databases bevatten. In Mamut Business Software bestaat de database uit een systeemdatabase en één of meerdere bedrijfsdatabases.

Meer informatie over het installeren van bestanden vindt u in Installeren van bestanden.

Systeemdatabase

Een systeemdatabase bestaat uit bedrijfsdatabasebestanden en systeembestanden. Bedrijfsdatabasebestanden bevatten gegevens van de verschillende bedrijfsdatabases, de systeembestanden bevatten gegevens die gemeenschappelijk zijn voor alle bedrijfsdatabases. Voorbeelden van systeembestanden zijn de gebruikersinformatie en gebruikerstoegang.

Tip! Informatie over de servernaam, instance en systeemdatabase zijn aangegeven in de instellingen. U vindt deze via Beheer - Instellingen - Andere instellingen - Andere programma's.

Bedrijfsdatabase

Een bedrijfsdatabase staat voor één administratie/één eenheid. Accountantskantoren noemen dit vaak 'cliënt', voor mensen die met meerdere bedrijven werken beteken dit vaak één bedrijf/zaak betekent. U kunt binnen een enkele installatie van het programma beschikken over meerdere bedrijfsdatabases. Het maximale aantal beschikbare bedrijfsdatabases is afhankelijk van uw programmalicentie.

Meer informatie over bedrijfsdatabases vindt u in Over bedrijfsdatabases.

Beveiliging

De SQL Server die met Mamut Business Software wordt geïnstalleerd gebruikt standaard SQL Autorisatie. De systeembeheerder kan de toegang tot de database voor de gebruikers direct in SQL Server toekennen.

Tip! De systeembeheerder kan dit overschrijven, zodat de Windows autorisatie wordt gebruikt. Hiervoor dient SQL Server Management Studio Express gebruikt te worden. Deactiveer het inloggen voor de gebruiker <Mamut>, of schakel de SQL Autorisatie voor alle programma's uit.

Client Manager

Client Manager is een onderdeel van bepaalde programmaversies en wordt gebruikt door gebruikers die meerdere systeemdatabases beheren. Een systeemdatabase of een "installatie" kan meerdere bedrijsdatabases bevatten (bedrijven/cliënten/administraties). Administratiekantoren met een groot aantal cliënten zijn vaak de gebruikers die behoefte hebben aan meerdere systeemdatabases.

Meer informatie over de Client Manager vindt u in Client Manager.

Onderhoud aan de database

Indien u onderhoud aan de database wenst uit te voeren, zoals herstel, reïndexering of comprimeren, gebruikt u het programma DataTools. DataTools is een beheerprogramma voor de database en ondersteunt de meest gebruikte hulpprogramma's voor het beheer van databases op basis van SQL Server. Het programma wordt automatisch geïnstalleerd bij de installatie van Mamut Business Software en wordt gestart door te dubbelklikken op het bestand MDataTools.exe. U vindt het bestand in de map DataTools waar u de programmabestanden voor Mamut Business Software hebt geïnstalleerd. U vindt de programmabestanden door in Mamut Business Software naar Bestand - Databasehulpprogramma's - Ga naar de programmabestanden van het systeem te gaan.

Naast onderhoud kunt u via DataTools ook back-ups maken en terugzetten. U vindt meer informatie over de verschillende functionaliteiten in de specifieke helpbestanden voor DataTools.

Prestatie

De Microsoft SQL Server heeft eigen begrenzingen, welke gehanteerd worden door Microsoft. U kunt de software van SQL Server database upgraden of een grotere versie naast Microsoft® SQL Server® Express installeren. Meer informatie hierover vindt u in de Systeemvereisten Mamut Business Software.

Meer informatie:

Installeren van bestanden

Nieuwe bedrijfsdatabase aanmaken

De inhoud in een systeemdatabase verwijderen

Over de programmainstallatie

Databasebeheer

Over databasehulpprogramma's

Systeemvereisten Mamut Business Software