Nieuwe rentefactuur aanmaken

Met rentefacturering wordt het factureren van rente bij een te late betaling bedoeld. Hiermee hebt u de mogelijkheid om verloren rente-inkomsten aan klanten te factureren. In de loop van het jaar kan het verlies van rente door te late betalingen van klanten behoorlijk oplopen.

Om rentefacturen te kunnen versturen dient u eerst de instellingen hiervoor in uw Mamut-systeem aan te geven. Deze instellingen kunt u via Beheer - Instellingen - Administratie - Debiteuren/Crediteuren wijzigen. Hier kunt u het rentepercentage aangeven dat voor late betalingen gehanteerd moet worden, de voorwaarden aangeven voor het gebruik van deze kosten en een vaste tekst invoeren voor zowel nationale als internationale klanten.

Door Rentefacturering te kiezen wordt een wizard geopend waar u aan kunt geven of u nieuwe rentefacturen wenst aan te maken of een kopie van bestaande rentefacturen wenst te kopiëren.

Zo maakt u een nieuwe rentefactuur aan:

1. Ga naar Beheer - Administratie - Debiteuren - Rentefactuur.
  2. Selecteer Nieuwe rentefacturen aanmaken en klik op Volgende.

3. Maak een selectie om het aantal suggesties voor een rentefactuur te limiteren.

U kunt één of meerdere van de volgende selectiecriteria gebruiken.

Klant: Selecteer een klant.
    Voldaan na
    : De klanten die niet na de hier ingevoerde datum betaald hebben worden geïncludeerd.
    Klik op Filter indien u gebruik wilt maken van een geavanceerde selectie.

Het rentepercentage wordt automatisch overgenomen uit de instellingen voor renteberekening, welke u vindt via Beheer - Instellingen - Administratie - Debiteuren/Crediteuren, of door op de knop Instellingen in het venster te klikken. Dit kunt u handmatig aanpassen.
  4. Klik op Volgende om de lijst met klanten te zien die gebaseerd op de selectiecriteria voor een rentefactuur in aanmerking komen.

5. Klik op Volgende indien u het eens bent met de gemaakte selectie.
    U krijgt een voorbeeld van het rapport Rentevoorstel te zien. Klik op Vorige indien u wijzigingen in de selectie aan wilt brengen. U hebt tevens de mogelijkheid om het vinkje voor een regel met een vordering te verwijderen om deze niet mee te nemen. De volgende keer dat u de wizard volgt, zal deze wederom worden meegenomen.
  6. Nadat u het rentevoorstel rapport heeft afgedrukt, kunt u de daadwerkelijke rentefacturen printen.
    Kies het gewenste afdrukmedium. Klik op Volgende en vervolgens op Voltooien om de rentefacturen goed te keuren.

Er zal een boekstuk worden aangemaakt per rentefactuur. De boekstukken komen met een open status in het debiteurenbeheer.

Zo drukt u kopieën van eerdere rentefacturen af:

1. Ga naar Beheer - Administratie - Debiteuren - Rentefactuur.
  2. Selecteer Kopieën van eerdere rentefacturen afdrukken en klik op Volgende.
  3. Maar de noodzakelijke selectie. Zie ook punt 2 hierboven voor meer informatie over de selectiecriteria.
  4. Klik op Volgende om te zien welke rentefacturen toegankelijk zijn gebaseerd op de gemaakte selectie.
  5. Selecteer de rentefactuur waarvan u een kopie wilt afdrukken. U kunt slechts één rentefactuur tegelijk afdrukken.
  6. Klik op Volgende en selecteer het gewenste afdrukmedium.
  7. Klik op Voltooien om de kopie af te drukken.

De kopie wordt afgedrukt. Klik op Vorige om terug te gaan en meerdere kopieën af te drukken, of op Annuleren om de wizard af te sluiten zodra u de gewenste kopieën hebt afgedrukt.

Meer informatie:

Over rentefacturering

Instellingen voor rentefacturering