Over rentefacturering

In Mamut Business Software hebt u de mogelijkheid om verloren rente-inkomsten aan klanten te factureren. In de loop van het jaar kan het verlies van rente door te late betalingen van klanten behoorlijk oplopen.

Er zijn verschillende mogelijkheden waarop u gemiste rente kunt innen. U kunt ervoor kiezen om de rente aan de betalingsherinnering toe te voegen, of u kunt een losstaande rentefactuur sturen nadat de factuur is voldaan. Houd er rekening mee dat wanneer u rente aan uw betalingsherinneringen toevoegt, de rente zal oplopen tot de gehele vordering is voldaan. U kunt daarom, indien gewenst, de rente welke is opgelopen tussen het versturen van de betalingsherinnering en de betaling hiervan, via een losstaande rentefactuur innen.

Let op! Er zijn formele eisen waaraan een originele factuur en een rentefactuur dienen te voldoen voordat u verloren rente in rekening kunt brengen. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar uw boekhouder.

Om rentefacturen te kunnen versturen dient u eerst de instellingen hiervoor in Mamut Business Software aan te geven. Zodra u de instellingen voor uw bedrijf hebt gedefinieerd kunt u rentefacturen aanmaken via de wizard Rentefacturering. Meer informatie over het aan de slag gaan met rentefacturering vindt u in Aan de slag met rentefacturering.

Let op! Het tarief voor het berekenen van de rente zijn voor bepaalde perioden vastgesteld. Lees de relevante wetgeving en voorwaarden betreffende rentefacturering goed door. Meer informatie over de Nederlandse wetgeving aangaande rentefacturering vindt u hier: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wettelijke-rente/vraag-en-antwoord/wat-is-wettelijke-rente-en-wat-is-het-percentage.html.

Zodra u de gewenste instellingen voor uw bedrijf hebt gedefinieerd, kunt u rentefacturen aanmaken via de wizard voor rentefacturering. Meer informatie vindt u in Nieuwe rentefactuur aanmaken.

U kunt tevens betalingsherinneringen met rente aanmaken via de wizard voor betalingsherinneringen. Meer informatie over het aanmaken van betalingsherinneringen vindt u in Betalingsherinneringen/incassoberichten genereren.

Meer informatie:

Over betalingsherinnering/incassobericht

Nieuwe rentefactuur aanmaken

Aan de slag met rentefacturering

Instellingen voor rentefacturering