Over betalingsherinnering/incassobericht

De meeste bedrijven die achteraf factureren zullen te maken krijgen met klanten die de factuur niet betalen. In zo'n situatie kunt u ervoor kiezen om het openstaande bedrag als verlies in te boeken, of u kunt proberen het bedrag alsnog te ontvangen.

Om de vordering te innen, kunt u een betalingsherinnering en/of incassobericht naar de klant versturen. U kunt zelf aangeven hoeveel betalingsherinneringen u wenst te versturen, voor u de vordering eventueel overdraagt aan een incassobureau. Het is tevens mogelijk om rente aan de betalingsherinneringen toe te voegen, welke zal oplopen tot de volledige vordering is voldaan. Betalingsherinneringen en incassoberichten kunnen eenvoudig met behulp van een wizard worden aangemaakt in Mamut Business Software.

Mamut Business Software stelt u in staat om losstaande rentefacturen te sturen nadat de vordering is voldaan. Meer informatie vindt u in Over rentefacturering.

Let op! Er zijn formele eisen waaraan een facturen, betalingsherinneringen, rentefacturen en incassoberichten dienen te voldoen. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de betreffende wetgeving en voorwaarden, of neem contact op met uw boekhouder.

In hoeverre er aan een klant herinneringen worden verstuurd en tot welke herinneringsgroep deze behoort, wordt per relatie aangegeven in het Relatieregister. De standaardinstellingen voor herinneringen, gerelateerd aan een nieuwe klant, worden aangegeven bij bedrijfsinstellingen, onder Relatiebeheer. Meer informatie vindt u in Aan de slag met betalingsherinneringen/incassoberichten.

Indien een incassobericht niet binnen een bepaalde periode wordt voldaan, kunt u deze naar Incasso overdragen. Meer informatie over het overdragen naar een incassobureau vindt u in Over incasso.

Tip! Als alternatief voor het zelf incasseren van betalingen, kunt u uw vorderingen overdragen aan een factoringsbedrijf. U dient in dat geval een overeenkomst te hebben met een factoringsbedrijf. In Mamut Business Software kunt u factoringsbestanden aanmaken met vorderingen en creditnota's en deze versturen naar een factoringsbedrijf. Meer informatie vindt u in Over factoring.

Meer informatie:

Betalingsherinneringen/incassoberichten genereren

Aan de slag met betalingsherinneringen/incassoberichten

Over incasso

Over factoring

Instellingen voor herinnering/incasso

Instellingen voor herinneringsstatus