Over installatie voor meerdere gebruikers

Indien u een licentie voor meerdere gebruikers hebt aangeschaft, dient u eerst te bepalen welke computer gebruikt zal worden als server. Het is zeer belangrijk dat u het programma eerst op deze server/computer installeert. Zorg er vervolgens voor dat alle gebruikers toegang hebben tot de datafolder. U kunt een computer gebruiken die alleen als server gebruikt zal worden (dedicated server), of u kunt de computer van één van de gebruikers kiezen. Wij raden u aan om een dedicated server te gebruiken wanneer u drie of meer werkstations hebt die verbinding moeten krijgen tot de database.

De database op de computer van een gebruiker

Alle computers in het netwerk delen de informatie van de database, welke geïnstalleerd is op één van de computers. De overige gebruikers hebben alleen toegang wanneer de servercomputer aanstaat, wat inhoudt dat de gebruiker van de servercomputer de computer nooit mag uitschakelen wanneer andere gebruikers nog met het programma werken.

Het kan praktisch zijn om de database op de computer te installeren van degene die het programma het meest gebruikt. Dit zal deze gebruiker de snelste toegang verschaffen tot de verschillende bestanden in de database. Bij dit type installatie kiezen velen voor de "beste" computer in het netwerk als server, om zo zich te verzekeren van de beste prestaties.

De database op een server

In een "client-server"-netwerk is één van de computers aangewezen als server waarop alle bestanden zijn gedeeld. Een voorbeeld van een besturingssysteem voor "client-server"-netwerk is de Windows 2008 Server. In een "client-server"-netwerk dient u de database op een locatie op de server te plaatsen waartoe alle andere gebruikers toegang tot hebben. De programmabestanden van Mamut moeten op elke computer die het programma gaat gebruiken geïnstalleerd zijn.

Nadat de installatie op de server is voltooid, kunt u de programmabestanden op de werkstations installeren. Tijdens de serverinstallatie kunt u ervoor kiezen om de installatiebestanden voor de clientinstallatie te kopiëren, en deze op een gedeelde locatie op de server op te slaan. Kiest u hiervoor dan hebben de andere gebruikers de download niet nodig om het programma te installeren.

De installatiebestanden voor een eenvoudigere clientinstallatie kopiëren

Wanneer u de installatie op een server uitvoert, kunt u in de installatiewizard de installatiebestanden voor de clientinstallatie kopiëren. Deze installatiebestanden kunnen later gebruikt worden door de overige gebruikers die het programma wensen te installeren. Dit vereenvoudigt de installatie voor deze gebruikers en u als systeembeheerder kunt vooraf waarden definiëren. De gebruikers worden tevens rechtstreeks aan de juiste server en instance gekoppeld. Indien een gebruiker inlogt op de server met een clientinstallatie welke ouder is dan de gekopieerde installatiebestanden, zal een bericht met het bestandspad naar de nieuwe installatiebestanden worden weergegeven.

Meer informatie:

Over het programma

Over de programmainstallatie

De inhoud in een systeemdatabase verwijderen

Over databases

Over databasehulpprogramma's