Over kredietlimiet en kredietstop

Wenst u regels in te stellen voor hoeveel krediet u bepaalde klanten wilt geven, kunt u kredietlimieten en kredietstops gebruiken.

Het limietniveau geeft u aan op het tabblad Instellingen en klik op de knop Debiteur/Crediteur. In het veld Krediet klant voert u het bedrag voor de betreffende klant in. En kunt ook limieten en stops instellen voor leveranciers.

Tip! Wanneer u Kredietstop selecteert, wordt het bedrag bij Krediet klant irrelevant. Een stop betekent dat de klant geen krediet krijgt.

Kredietlimiet/kredietstop werkt als volgt voor gewone gebruikers, die geen supergebruikers zijn:

De kredietlimiet die u aangeeft, wordt gecontroleerd tegen het openstaande bedrag in debiteuren. Niet verwerkte orders die al verwerkt zijn, worden niet meegerekend.

Bij het aanmaken van nieuwe verkooporders en facturering of levering van bestaande verkooporders zal de gebruiker een bericht krijgen dat de klant een kredietlimiet of een kredietstop heeft. De gebruiker zal de actie nu niet kunnen voltooien.

Gebruikersrechten voor kredietlimieten en kredietstops

Er bestaan gebruikersrechten voor deze functionaliteiten, zodat de systeembeheerder met behulp van een toegangsprofiel aan kan geven welke gebruikers de kredietlimieten kunnen aanpassen.

Bij Offerte/Order/Factuur in het toegangsprofiel Administratie vindt u de volgende gebruikersrechten:

Verkooporder aanmaken voor klant met kredietstop of overschreden kredietlimiet: Met dit gebruikersrecht kan een gebruiker verkooporders aanmaken voor een klant, ook al heeft deze een kredietlimiet of kredietstop. De gebruiker krijgt dan een waarschuwing dat de klant de kredietlimiet overschreden heeft, of een kredietstop heeft, maar kan toch kiezen om een order aan te maken.

Let op! Toch is het niet mogelijk artikelen te leveren, of de order te factureren. Om te leveren/factureren moet het openstaande bedrag van de klant lager zijn dan de kredietlimiet. U moet dus de kredietlimiet/-stop wijzigen/opheffen, of debiteuren reduceren om de artikelen te leveren en de order te factureren.

Speciaal voor supergebruikers en installaties voor één gebruiker

Let op! Als Supergebruiker is ingesteld in uw Gebruikersprofiel, zal de functionaliteit om nieuwe verkooporders aan te maken toegankelijk zijn voor u. Dit kunt u doen, afgezien van het feit dat een klant een kredietlimiet/kredietstop heeft. Hetzelfde geldt wanneer het programma maar één gebruiker heeft. De functionaliteiten kredietlimiet en kredietstop werken daarom op een andere manier voor supergebruikers.

Indien u als supergebruiker, wilt voorkomen dat u verkooporders kunt aanmaken, en dus bovenstaande procedure wilt kunnen volgen, dient u een nieuwe gebruiker aan te maken en deze aan een ander toegangsprofiel te koppelen.

Tip! U kunt naar klanten met een kredietstop zoeken: in relatiebeheer klikt u op de knop Zoeken in de werkbalk. Klik op Verfijnen en selecteer Klanten met kredietstop op het tabblad Uitgebreid. U kunt ook een Relatieoverzicht afdrukken. In het keuzevenster voor Rapporten kunt u bijvoorbeeld Relatieoverzicht afdrukken. In het keuzevenster voor rapporten kunt u Klanten met kredietstop weergeven selecteren op het tabblad Uitgebreid.

Meer informatie:

Relatiebeheer, tabblad: Instellingen

Wizard voor het beheer van toegangsprofielen

Over gebruikersrechten

Over gebruikersinstellingen