Inngående saldo

Registrering av inngående saldo gjøres vanligvis ved starten av et nytt regnskapsår, men kan også registreres midt i året hvis programmet tas i bruk midt i et regnskapsår.

I den grad det er praktisk anbefales det å starte et nytt regnskap ved begynnelsen av et nytt regnskapsår. Skal du bytte fra et annet system, kan det være praktisk å planlegge å legge overføringen til utgangen av et regnskapsår.

Tips! Før du begynner å registrere inngående saldo, bør du først registrere kunder og leverandører i Kontaktmodulen. Dette gjør det enklere å registrere kundefordringer og leverandørgjeld.
Hvis du bruker Lagermodulen, med andre ord selger varer fra lager, bør du også legge inn alle gjeldende produkter før du går videre med å registrere saldo.
Før du begynner å legge inn kontakter eller produkter, kan du se over innstillingene ved å gå til Vis - Innstillinger - Firma - Innstillinger per modul og deretter henholdsvis Kontaktoppfølging, Produkt eller Innkjøp.

Inngående saldo ved opprettelse av ny firmadatabase

Ved registrering av inngående saldo manuelt benytter du bilagsart Inngående saldo (IS) i Bilagsregistrering.

Merk! Denne fremgangsmåten gjelder kun ved opprettelse av ny firmadatabase og ikke ved årsavslutning. Ved årsavslutning vil inngående saldo for det nye regnskapsåret bli lagt inn automatisk. Les mer i Overfør midlertidig 'Inngående Saldo'.

Slik registrerer du Inngående saldo ved regnskapsårets start

1. Velg Vis - Regnskap - Bilagsregistrering.
  2. Klikk Ny for å opprette et nytt bilag i Bilagsregistrering.
  3. Velg bilagsart Inngående saldo.

4. Velg ønsket periode, regnskapsår og dato. Har du for eksempel opprettet en ny firmadatabase, og skal legge inn inngående saldo pr. 01.01.10, velger du periode 1, regnskapsår 2010 og dato 01.01.10.
  5. Begynn med å registrere saldoen på eiendelssiden (debet). Dette gjelder kontoene 1000 til 1999.
  6. Når du kommer til konto 1510 (kundefordringer), må alle fordringer legges inn som egne bilagslinjer. Når du taster inn konto 1510 og velger ønsket kunde, vil det komme opp en dialogboks som ber om fakturanummer. Dette må fylles ut.
    Alternativt kan du opprette en ny konto - for eksempel 1511 - og registrere totalsummen av alle fakturaer på denne. Da må du føre innbetalingene som kommer på disse postene, mot denne kontoen. Dette kan gjøre det enklere å avstemme kontoen. Se mer i Opprette en ny konto i kontoplanen.
  7. Etter å ha registrert saldoen på eiendelssiden legges gjeld og egenkapital inn (kredit). Dette gjelder kontoene 2000 til 2999. Leverandørgjeld (konto 2410) må legges inn med egne bilagslinjer på samme måte som kundefordringene.
    Også for leverandørgjelden kan du velge å benytte en egen konto til dette formålet, for eksempel 2411, og registrere postene som en samlet sum.
  8. Overfør til Hovedbok ved å klikke på knappen for dette.

Inngående saldo er nå registrert i hovedboken.

Slik registrerer du Inngående saldo midt i regnskapsåret

1. Velg Vis - Regnskap - Bilagsregistrering.
  2. Klikk Ny for å opprette et nytt bilag i Bilagsregistrering.
  3. Velg bilagsart Inngående saldo.
  4. Dersom du skal begynne midt i et regnskapsår, for eksempel 01.07.10, må du ta med deg tallene fra egen saldo per 30.06.10. Legg saldoen inn på perioden før den du begynner å bruke programmet i, ved hjelp av fremgangsmåten ovenfor. Det anbefales at du fører på en termin der avgiftsoppgaven allerede er levert.
  5. På enkelte kontoer vil det nå komme frem avgiftskode. Dette gjelder eksempelvis konto 3010 og 4010. Dette er poster som allerede har vært mva-belagte. For å komme rundt dette, bruker du [Tab]-tasten bort til feltet Avgiftsbehandling og setter dette feltet til 0. Ingen avgift/avgiftsfri. Postene vil da ikke avgiftsbehandles.
  6. Overfør til Hovedbok ved å klikke på knappen for dette.

Inngående saldo er nå registrert i hovedboken.

Det anbefales at du fører inngående saldo som ett bilag, ikke oppdelt på flere bilag/IS-nummer. Velger du å føre inngående saldo over flere bilag, må du påse at hvert enkelt bilag balanserer (debet=kredit). Systemet vil ikke tillate bilag som ikke balanserer å overføres til hovedboken.

Midlertidig 'Inngående Saldo'

Overfør midlertidig 'Inngående saldo' benyttes i tidsrommet etter man har påbegynt nytt regnskapsår, og før det foregående er avsluttet, og endelig Inngående saldo overføres.

Ved å overføre midlertidig Inngående Saldo får du et bedre grunnlag for finansielle vurderinger av selskapets balanseposter for det nye regnskapsåret i dette tidsrommet. Du kan lese mer i Overfør midlertidig 'Inngående Saldo'.

Se også:

Overfør midlertidig 'Inngående Saldo'

Opprette en ny firmadatabase

Årsavslutning

Regnskapsår og mva-terminer