Firma som er fritatt for mva.

Dersom firmaet ditt er fritatt for mva., må dette angis i firmainnstillingene. Gå til Vis - Innstillinger - Firma - Økonomi-Land, og velg Ingen avgift/avgiftsfri i nedtrekklisten MVA. Merk at denne innstillingen kun forhindrer beregning av mva. ved fakturering, det vil fremdeles bli beregnet mva. ved f.eks. manuell bokføring i bilagsregistreringen hvis du velger en konto som er tilknyttet en avgiftskode. For å unngå beregning av mva. i bilagsregistreringen, må du derfor enten velge å føre på avgiftsfrie kontoer, eller du må sette avgiftskoden på alle kontoer til Ingen.

Når du velger Ingen avgift/avgiftsfri i firmainnstillingene vil du bli spurt om du ønsker å sette avgiftskoden til Ingen på alle kontoer. Vær oppmerksom på at dette valget ikke kan angres eller reverseres dersom du svarer Ja. Dersom du senere skal ta i bruk mva., må du da manuelt angi mva-satser for alle aktuelle kontoer.

Tips! Dersom du valgte Ingen avgift/avgiftsfri ved opprettelse av firmadatabasen, og i etterkant ønsker å "nullstille" alle kontoer, går du til innstillingene for Økonomi-Land, velger Avgiftspliktig i nedtrekklisten, og velger deretter Ingen avgift/avgiftsfri på nytt. Du vil nå få opp spørsmålet om å sette avgiftskoden til Ingen på alle kontoer.

Du kan også angi hvorvidt avgiftskodene skal vises i bilagsregistreringen. Les mer i Redigere avgiftskoder.

I tillegg har du mulighet til å endre avgiftskodene manuelt for hver konto, eller alternativt merke av for at kontoene ikke skal vises i bilagsregistreringen. Les mer om hvordan du redigerer kontoer i Egenskaper for kontoplan.

Tips! Dersom du ønsker en oversikt over hvilke kontoer som har avgiftsbehandling, kan du skrive ut rapporten Kontoplan, liste. Du skriver ut rapporten ved å gå til Vis - Regnskap - Rapporter, velge Regnskap i listen til venstre, markere rapporten og klikke Skriv ut. Du vil nå enkelt kunne se hvilke kontoer det gjelder.

Se også:

Om merverdiavgift

Kom i gang med merverdiavgift

Redigere avgiftskoder