Redigere avgiftskoder

Redigering av avgiftskoder er begrenset til endring av eksisterende koder, og duplisering av eksisterende. De fleste innstillingene i avgiftskodene vil i tillegg være låst for endringer, men du skal kunne finne avgiftskoder som dekker de aller fleste formål.

Du redigerer en avgiftskode ved å gå til avgiftsregisteret, merke en avgiftskode i listen, og klikke Rediger.

Ønsker du å duplisere en avgiftskode, markerer du koden i listen og klikker Ny.

Hovedvinduet

Avgiftskode: Angir avgiftstypens plassering i listen. Ved å endre denne kan du tilpasse rekkefølgen ved valg i andre moduler. På denne måten blir det enklere å få tak i de avgiftskodene du bruker mest.

Beskrivelse: Kan endres dersom du ønsker å angi tydeligere hva den enkelte koden skal benyttes til.

Vis i bilagsregistrering: Angir om koden skal komme opp som valgmulighet i bilagsregistrering.

Vis i Produkt: Angir om koden skal kunne kobles mot et salgsprodukt.

Vis i Ordre/Faktura: Angir om koden skal kunne benyttes i Ordre/Faktura-modulen.

Vis i Bestilling/Innkjøp: Angir om koden skal kunne benyttes i Innkjøpsmodulen.

Fanekortet Mva.

De tre feltene øverst (Ingen), Mva. eller Eksport angir hvorvidt avgiftskoden har mva-behandling eller ikke. Eksport fra Norge har ikke mva-behandling.

Prosent: Angir prosentsatsen som brukes for å regne ut mva. Du kan ikke endre denne.

Funksjon: Kan være Inngående eller Utgående. Salg er 'Utgående mva.' og Innkjøp er 'Inngående mva.'.

Standard salgskonto: Denne vil alltid føres kredit ved fakturering av produkter med denne avgiftskoden. Unntaket er dersom annen salgskonto er oppgitt særskilt for dette produktet.

Standard kostnadskonto: Denne debiteres alltid ved bokføring av innkjøp over denne avgiftskoden. Har du logistikkfunksjonalitet, kan kontoen endres under bokføring av et innkjøp. Det finnes også en individuell innstilling per produkt som vil overstyre standard kostnadskonto.

Mva-konto: Den kontoen mva-beløpet blir ført på i balansen.

Mva. forholdstall: Benyttes av virksomheter med delvis mva-fri drift og delvis mva-pliktig. Ved fellesinnkjøp benyttes en prosentvis fordeling som angir hvor mye av prisen på et produkt som skal inngå i avgiftsberegningen. Les mer i Forholdsmessig mva..

Vis på avgiftsoppgaven: Gjelder versjoner uten regnskap, hvor du kan ta ut en avgiftsoppgave. Her velger du om koden skal være med i oppgaven.

Fanekortet Tjeneste utland

Tjeneste utland: Merk av her for avgiftskoder der det skal beregnes avgift ved tjenestekjøp fra utlandet.

Fradragsberettiget/Ikke fradragsberettiget: Har man fradragsrett for avgifter betalt for tjenester kjøpt i utlandet, settes dette her. Du kan lese mer om hvordan du fører avgift på tjenester fra utland i Avgift på tjenester fra utland.

Konto for beregnet avgift: Den kontoen som avgiften skal føres på i balansen.

Grunnlagskonto 1: Konto for beregningsgrunnlag.

Grunnlagskonto 2: Motkonto for beregningsgrunnlag.

Tips! Beløp som registreres på en konto som er satt opp med en avgiftskode markert som Tjeneste utland, vil alltid registreres netto, selv om det ikke er merket av i avmerkingsboksen Registrere mva. grunnlag netto (eks. mva.) i brukerinnstillingene for bilagsregistrering.

Se også:

Om avgiftsregisteret

Regnskapsår og mva-terminer