Forholdsmessig mva.

Noen virksomheter vil ikke få fradrag for all inngående merverdiavgift. Dette gjelder virksomheter som har omsetning både innenfor og utenfor avgiftsområdet. Når de gjør innkjøp som skal brukes i begge deler av omsetningen, vil de måtte gjøre et forholdsmessig fradrag for inngående mva. Dersom virksomheten f.eks. skal ha fradrag for 60 % av inngående avgift, må denne prosentandelen legges inn i de aktuelle avgiftskodene.

Grunnlaget for fordeling av inngående avgift vil være varens eller tjenestens antatte bruk på anskaffelsestidspunktet i den delen av virksomheten som er innenfor avgiftsområdet. De fleste virksomheter bruker fjorårets omsetningstall som fordelingsnøkkel for det forholdsmessige fradraget.

Merk! Forholdsmessig mva. er regulert ved lov. Vi anbefaler derfor at du setter deg inn i gjeldende lovgivning.

Slik angir du forholdsmessig mva.

1. Gå til Vis - Innstillinger - Firma, og klikk på Avgiftsregister.
  2. Velg ønsket avgiftskode, f.eks. 25 % Forholdsmessig inngående mva, og klikk Rediger.
  3. Skriv inn aktuell prosentandel, f.eks. 60, i feltet Mva. forholdstall, eller bruk pilene til å bla deg opp/ned til riktig prosent.
  4. Klikk OK for å lagre og lukke avgiftskoden.

Du har nå angitt forholdsmessig mva. for valgt avgiftskode. Gjenta for alle aktuelle avgiftskoder.

Se også:

Om merverdiavgift

Redigere avgiftskoder

Kom i gang med merverdiavgift