Forklaring av postene i avgiftsoppgaven

Dersom avgiftsoppgaven ikke stemmer, kan det være flere grunner til det. For å kunne forstå hva som kan være feil, er det først og fremst viktig å forstå hvordan programmet henter tallene i de forskjellige postene i avgiftsoppgaven.

I post 1 i avgiftsoppgaven henter programmet tall fra alle kontoer som i kontoplanen har avmerkingen Skal være med i grunnlag for utg. omsetning. (Les mer nedenfor.) Dette er omsetning innenfor og utenfor merverdiavgiftsloven.

I post 2 hentes all omsetning fra post 1, minus omsetning utenfor merverdiavgiftsloven. Hvis du har merket av en konto som Utenfor avgiftsområdet, så kommer den ikke med i denne posten.

I post 3 hentes alt som er ført med avgiftskode Ingen avgift, og som på kontoen har avmerkingen Skal være med i grunnlag for utg. omsetning. Alt som kommer i post 3, skal også komme i post 1 og 2.

I post 4, 5 og 6 hentes tall fra alle føringer med avgiftskode for henholdsvis høy, middel og lav sats (utgående avgift), mens beregnet avgift henter tall fra saldoen på konto 2710 (høy), 2715 (middels) og 2716 (lav).

I post 7, Grunnlag for avgift på tjenester utland og beregnet avgift, henter programmet tall fra føringer som er gjort mot avgiftskodene Import tjeneste, innenfor EU og Import tjeneste, utenfor EU. Her vil både grunnlaget og beregnet avgift vises.

I post 8, 9 og 10 hentes saldoen på kontoene 2720 (høy), 2725 (middels) og 2726 (lav). Det vil her kun komme tall under Beregnet avgift. Det skal ikke vises grunnlag for inngående avgift.

Les mer i Vanlige årsaker til differanse i avgiftsoppgaven.

Se også:

Avslutning og rapportering av mva-terminer

Vanlige årsaker til differanse i avgiftsoppgaven

Føring av bilag med mva. i periode 13