Om obligatorisk tjenestepensjon

Stortinget vedtok å innføre obligatorisk tjenestepensjon fra 01.01.06 for alle firma som har minimum to ansatte, hvis arbeidstid og lønn utgjør 75 % eller mer av en full stilling. Alternativt kommer man også innunder kravet dersom man har flere ansatte som har 20 % stilling eller mer, slik at de til sammen utgjør minst to årsverk.

Foretak som kommer innunder disse kravene, er pålagt å avsette minimum 2 % av lønn mellom 1 og 12 G i pensjonsfond. Det er åpnet for at man kan avsette opptil 5 % av lønn mellom 1 og 6 G, og opptil 8 % av lønn mellom 6 og 12 G.

Det skal bare avsettes tjenestepensjon dersom lønnen overstiger Grunnbeløpet * stillingsprosenten, slik at dersom en person som jobber 50 % stilling tjener under halvparten av Grunnbeløpet per år, skal det ikke avsettes noe. I spesielle tilfeller kan det avtales avvikende innslagspunkt for tjenestepensjon. Dette gjøres i fanekortet Lønn i Personalregisteret. Se mer om dette i Lønn.

Grunnbeløpet i Folketrygden reguleres hvert år. Satsene finnes på www.nav.no.

Arbeidstaker kan også bidra med en andel av dette, men ansattes andel skal aldri utgjøre mer enn 50 % av totalen, og arbeidsgivers og arbeidstakers andel skal til sammen ikke overstige maksimumssatsene.

Det skal betales arbeidsgiveravgift av arbeidsgivers andel av beløpet, men for den ansatte er ingen av andelene skattepliktige.

Slik setter du innstillinger for hvilken ordning som skal benyttes

1. Velg Vis - Innstillinger - Regnskap.
  2. Velg fanekortet Modulinnstillinger.
  3. Klikk knappen Lønn, og velg fanekortet Tjenestepensjon.

4. Merk av for ordningen som firmaet skal benytte.

Velger du Innskuddsbasert ordning, kan du deretter endre prosentsatsene dersom det er behov for det.
    Dersom du velger Ytelsesbasert ordning, vil forsikringsselskapet eller pensjonskassen avregne beløpene som skal betales inn etter avtale. Kalkulasjonene foretas da ikke i Mamut.
  5. Fyll ut navnet på din leverandør av pensjonsordning i feltet Navn på pensjonstilbyder. Dette feltet må være fylt ut slik at Årsoppgave for arbeidsgiveravgift blir riktig utfylt.
  6. Grupper eventuelt også lønnsarter for å angi hvilke som er Timelønn og hvilke som er Tilleggslønn. For å gjøre dette klikker du på knappen til høyre for gruppen du ønsker å definere, flytter deretter over aktuelle lønnsarter til det høyre vinduet ved hjelp av pilknappene, og klikker til slutt OK.
    Dette kan være aktuelt hvis du f.eks. har opprettet egendefinerte lønnsarter, for å sørge for at innrapporteringen til pensjonstilbyder blir riktig.
  7. Fyll eventuelt ut de tre nederste feltene og feltet Filformat dersom din leverandør av pensjonsordning støtter rapportering i xml-format.
    Xml-filen genereres fra veiviseren for rapporten Tjenestepensjon, oversikt.
  8. Arbeidsgivere i privat sektor som er omfattet av lov om obligatorisk tjenestepensjon (OTP), skal fra 2021 oppgi hvilken pensjonsinnretning bedriften har inngått avtale om pensjonssparing med. Legg inn Pensjonstilbuders orgnr og navn.

9. Klikk OK når dette er gjort.

Du har nå angitt tjenestepensjonsordningen som skal benyttes.

Merk! Endrer du tjenestepensjonsordning, vil du få spørsmål om du ønsker å inkludere alle ansatte i valgt pensjonsordning. Ved å bekrefte vil alle ansatte bli oppdatert i forhold til firmaets ordning.

Dersom du ikke merket av for å inkludere alle ansatte, eller dersom du legger til en ansatt senere, må du merke av for hvorvidt vedkommende skal inkluderes i tjenestepensjonsordningen.

Slik setter du innstillinger på personalkortet

1. Velg Vis - Lønn - Personalregister.
  2. Velg fanekortet Lønn.
  3. Klikk knappen Lønn.
  4. Merk av for Skal inkluderes i tjenestepensjonsordning.
    Dette valget er kun tilgjengelig hvis du har merket av for Innskuddsbasert ordning i firmainnstillingene.
  5. Velg Arbeidstid. Har du deltidsansatte, bør du legge inn riktig Stillingsprosent og Arbeidstimer pr uke.
  6. Klikk OK når dette er gjort.

Du har nå angitt at den ansatte skal inkluderes i tjenestepensjonsordningen. Gjenta prosedyren for alle ansatte som oppfyller kravene til tjenestepensjon.

Rapporten Tjenestepensjon, oversikt
Rapporten gir oversikt over faktisk lønnsgrunnlag og faktisk avsetning ved hjelp av lønnsartene i programmet, på ansatte som er inkludert i pensjonsordningen. Rapporten skrives ut fra rapportregisteret, og kan også opprettes som xml-fil. Du kan undersøke med din leverandør av pensjonsordning om de kan benytte ett av filformatene som er tilgjengelig.

Rapporten Tjenestepensjon, avstemming
Rapporten gir deg oversikt over hva som er faktisk avsatt i lønnssystemet ved hjelp av lønnsartene for tjenestepensjon, og hva som skulle vært avsatt i henhold til innstillingene som er satt. Dette hjelper deg å fange opp eventuelle avvik som skyldes endringer i innstillingene, eller at innstillinger mangler under lønnskjøringen.

Lønnsarter

Merk av for hvilke lønnsarter som skal inkluderes i grunnlaget for beregning av pensjonen. Dette gjør du under Vis - Lønn - Lønnsarter. Marker ønsket lønnsart og klikk Rediger. Merk av i feltet Pensjonsgrunnlag. Gjenta for de lønnsarter som skal inkluderes.

Risikopremie

For risikopremien må du opprette en lønnsart. Lønnsarten skal ha følgende innstillinger: Arbeidsgiveravgift, Tilskudd til pensjonsordninger, Skal slås sammen på lønnsslipp og Felt for pris.

Kontering

Dersom du setter opp lønnsartene med kontoer, vil lønnskjøringen kontere. Alternativt vil du måtte ta den regnskapsmessige behandlingen manuelt.

Arbeidsgiveravgift

For å få beregnet arbeidsgiveravgiften for firmaets andel av tjenestepensjon kan du i lønnskjøringen benytte lønnsart 615 Tjenestepensjon, firmaets andel. Grunnlaget på denne lønnsarten, og selve arbeidsgiveravgiften skal innrapporteres på terminoppgaven.

Dersom firmaet benytter Innskuddsbasert ordning, og den ansatte skal bidra med sin andel, benytter du lønnsart 616 Tjenestepensjon, ansattes andel ved hver lønnskjøring.

Se også:

Regnskapsinnstillinger - Lønn

Personalregister, fanekortet Lønn